Važi od 06.10.2020.

 

Poslednji put ažurirano 08.06.2022.

Politika upotrebe kolačića

Ova Politika upotrebe kolačića čini sastavni deo naše Politike privatnosti i Uslova korišćenja. O kolačićima, kao i o podešavanju kolačića možete više saznati u donjem tekstu. Termini napisani velikim slovima u ovoj Politici upotrebe kolačića imaju isto značenje kao termini definisani u Politici privatnosti ili u odeljku 2 Uslova korišćenja.

Šta su kolačići?

Kolačići su tekstualne datoteke koje sadrže male količine informacija koje se preuzimaju na Vaš kompjuter ili mobilni uređaj kada posetite veb stranicu. Kolačići se zatim vraćaju na početni sajt prilikom svake naredne posete ili na drugi sajt koji prepoznaje taj kolačić. Zahvaljujući kolačićima, sajt može da prepozna uređaj korisnika.

Koristimo kolačiće za prikupljanje podataka o korišćenju Sajta. Svrha prikupljanja podataka putem kolačića nema u cilju da identifikuje korisnike Sajta, već da poboljša sadržaj Sajta i unapredi Vaše korisničko iskustvo.

Vrste kolačića

Sajt koristi nekoliko vrsta kolačića, koji se koriste u različite svrhe:

  • Neophodni kolačići – pomažu posetiocima da koriste Sajt, omogućavajući osnovne funkcije poput navigacije kroz Sajt i pristup zaštićenim delovima Sajta. Sajt ne može ispravno funkcionisati bez ovih kolačića.
  • Funkcionalni kolačići – omogućavaju poboljšanu funkcionalnost i personalizaciju Sajta. Ukoliko ne dozvolite ove kolačiće, određene funkcionalnosti Sajta će možda biti onemogućene koje pomažu u efikasnom korišćenju Sajta, tako što pamte informacije na osnovnu kojih se menjaju određene funkcije ili izgled Sajta (poput izbora jezika Sajta).
  • Statistički kolačići – pomažu nam da razumemo način na koji posetioci Sajta koriste naš Sajt tako što anonimno prikupljaju i prijavljuju podatke.
  • Marketinški kolačići – pomažu nam da Vam omogućimo dobro korisničko iskustvo, prilagodimo sadržaj Sajta i omogućavaju nam da neprestano poboljšavamo Sajt.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Naziv kolačića

Kada kažemo

Svrha

Ovaj kolačić služi detektovanju i odbrani od sajber napada, te je neophodan radi očuvanja bezbednosti i integriteta Sajta.

Ovaj kolačić omogućava kreiranje validnih izveštaja o korišćenju Sajta, time što vrši razlikovanje posetilaca od botova.

Ovaj kolačić vrši funkciju „Bot menadžera“ Sajta detektovanjem, raspoređivanjem i sastavljanjem izveštaja o potencijalnim botovima koji pokušavaju da pristupe Sajtu.

Ovaj kolačić pamti da li je korisnik dao svoj pristanak na upotrebu kolačića, kako se prilikom naredne posete sajtu ne bi prikazivao prozor za pristanak.

Ovaj kolačić se postavlja nakon što posetioci vide obaveštenje o informacijama o kolačićima, a u nekim slučajevima samo kada aktivno zatvore obaveštenje o kolačićima. Omogućava Sajtu da ne prikaže obaveštenje korisniku više od jednog puta.

Izvor

list-manage.com

us14.list-manage.com

list-manage.com

zuniclaw.com

zuniclaw.com

Trajanje

1 godina

1 dan

1 dan

1 godina

1 godina

Vrsta

HTTP

HTTP

HTTP

HTTP

HTTP

FUNKCIONALNI KOLAČIĆI

Naziv kolačića

Kada kažemo

Svrha

Ovaj kolačić se koristi za određivanje željenog izbora jezika korisnika Sajta i podešava jezik u skladu sa tim, ukoliko je to moguće.

Izvor

zuniclaw.com

Trajanje

1 godina

Vrsta

HTTP

STATISTIČKI KOLAČIĆI

Naziv kolačića

Kada kažemo

Svrha

Ovaj kolačić je povezan sa Google Tag Manager, registruje jedinstveni ID korisnika i generiše statističke podatke o načinu na koji korisnik koristi Sajt.

Ovaj kolačić je povezan sa Google Universal Analytics, prema dokumentaciji koja se koristi za regulisanje brzine zahteva – ograničavanje prikupljanja podataka na sajtovima sa visokim prometom.

Ovaj kolačić je povezan sa Google Universal Analytics i koristi se za identifikaciju korisnika u statističke svrhe. Čuva i ažurira podatke za svaku stranicu u okviru Sajta koju korisnik poseti.

Izvor

zuniclaw.com

zuniclaw.com

zuniclaw.com

Trajanje

2 godine

1 dan

1 dan

Vrsta

HTTP

HTTP

HTTP

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Naziv kolačića

Kada kažemo

Svrha

Ovaj kolačić prikuplja podatke o posetiocima na osnovu kojih se procenjuje relevantnost marketinškog sadržaja.

Ovaj napredni kolačić se koristi od strane Google Analytics kako bi razlikovao posetioce Sajta.

Izvor

zuniclaw.us14.list-manage.com

zuniclaw.com

Trajanje

1 godina

Nekoliko sekundi

Vrsta

HTTP

HTTP

Kako da blokirate kolačiće?

Ukoliko želite da onemogućite upotrebu kolačića, to možete učiniti na dva načina na Sajtu.

 

Prvo, dodali smo opciju Podešavanje kolačića kojoj možete pristupiti sa našeg bannera ili pomoću dugmeta koje se nalazi iznad. Ova opcija vam omogućava da podesite vrstu kolačića koju želite da omogućite.

 

Drugo, možete koristiti podešavanja pretraživača. Naime, većina internet pretraživača je konfigurisana da podrazumeva prihvatanje kolačića. Međutim, ukoliko želite da odbijete ili izbrišete kolačiće (ili sličnu tehnologiju), molimo Vas da pogledate odeljak za pomoć i podršku na Vašem pretraživaču za uputstva o tome kako da blokirate ili obrišete kolačiće (npr: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox i Safari). Imajte u vidu da svaki pretraživač ima različite procedure za upravljanje i konfigurisanje kolačića. Međutim, ukoliko koristite podešavanja pretraživača da blokirate sve kolačiće (uključujući i neophodne kolačiće), moguće je da nećete imati pristup svim ili određenim delovima Sajta.

Izmene naše Politike upotrebe kolačića

Ova Politika upotrebe kolačića može biti ažurirana s vremena na vreme. Ukoliko promenimo bilo šta od značaja u vezi sa ovom Politikom upotrebe kolačića, obavestićemo Vas putem pop-up ekrana na Sajtu u razumnom roku, pre i nakon izmene.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.