thumbnail_Logo_4_vectorized
2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

COVID-19 i krediti: Odmorite se od otplate rata

31/03/2020

Ukoliko ste se brinuli o otplati Vaših kredita tokom vanrednog stanja, možete da predahnete, jer su nadležni organi mislili na Vas i usvojili neke mere kako bi Vam olakšali situaciju.

Moratorijum

Primera radi, ukoliko ste podigli stambeni kredit ili uzeli automobil na lizing, osetićete olakšanje, jer je Narodna banka Srbije usvojila dve odluke u ovoj materiji: Odluku o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i Odluku o privremenim merama za davaoce lizinga u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema. I jedna, i druga predviđaju moratorijum (zastoj u otplati obaveza) u trajanju od najmanje 90 dana.

Moratorijum može da koristi svako – privredna društva, preduzetnici i građani – za stambene kredite, potrošačke i keš kredite, kreditne kartice i dugovanja po tekućem računu.

Banke i davaoci lizinga su u obavezi da ponude moratorijum svojim klijentima objavljivanjem ovakve ponude na svom web sajtu i to do 21. marta 2020. godine. Klijenti mogu da prihvate ili odbiju ovu ponudu u narednih 10 dana (dakle, najkasnije 31. marta, u zavisnosti od dana kada je banka objavila ponudu). Ako se klijent uopšte ne izjasni, smatraće se da je ponudu prihvatio na poslednji, deseti dan. Moratorijum stupa na snagu nakon isteka prethodno pomenutih 10 dana. Klijent u vezi sa tim neće snositi nikakve dodatne troškove.

A sada stižu odgovori na najčešće postavljana pitanja.

Kako moratorijum funkcioniše?

Nakon isteka roka od 90 dana, nastavićete da plaćate rate regularno, a Vaš rok za otplatu će se praktično produžiti za još 3 meseca. To znači da, ako ste trebali da otplatite kredit u junu 2021, sada će se to pomeriti na septembar 2021. Ako postoji način otplate koji Vam više odgovara, banka bi trebala da Vam izađe u susret. Na primer: možete da odaberete da rate (uključujući i ugovornu kamatu) platite odjednom nakon završetka moratorijuma.

Hoće li se moje rate povećati nakon tih 90 dana?

Hoće. Banka zadržava pravo da naplati ugovornu kamatu i tokom moratorijuma, te će se ova kamata rasporediti na preostali dug, a Vaše rate će se u skladu sa tim povećati.

Ipak, ako tako želite, ovu kamatu možete da isplatite odjednom, nakon završetka moratorijuma. Na ovaj način će rate ostati iste, odnosno neće doći do njihovog povećanja.

Napominjemo da banka nema pravo na zateznu kamatu (kamatu u slučaju zadocnjenja).

Moram li da prihvatim ponudu?

Ne, ne morate. Možete da odlučite da nastavite dalje da plaćate kako ste to činili i do sad. Ipak, savetujemo Vas da ne odbijate ponudu. Najbolje je da jednostavno nastavite sa otplatom dugovanja na uobičajeni način, bez ikakvog prethodnog obaveštavanja banke. Razlog je jednostavan – u slučaju da se predomislite, moratorijum će se i dalje odnositi na Vas. U slučaju da odbijete ponudu izričito, ne možete se predomisliti, što znači da nećete moći da se koristite moratorijumom.

Da li sam u obavezi da platim ratu koja je dospela do dana kada je moratorijum počeo da se primenjuje?

Ne, ne morate, ali morate o tome banku izričito da obavestite. Na primer: ako je Vaša rata dospela 25. marta, moraćete banku da obavestite da moratorijum želite da koristite od dana kada je banka stavila ponudu za isti. Ako to ne učinite, moratorijum će stupiti na snagu nakon isteka 10 dana od dana objavljivanja ponude. To znači da ćete moratorijmom moći da se koristite tek za narednu ratu kredita.

Takođe, imajte na umu da u slučaju da je Vaša rata dospela pre dana objavljivanja ponude od strane banke (npr. banka je ponudu objavila 20. marta, a Vaša rata je dospela 19. marta), u obavezi ste da platite tu ratu.

Šta ako sam podigao veći broj kredita, da li se moratorijum odnosi na sve njih?

Da, moratorijum se odnosi na sve Vaše kredite.

*Sve prethodno navedeno se odnosi i na lizing.

Uporedo sa tim, i druge države su donele slične mere.

Sve ovo govori u prilog tome da se različite države bore sa istim snažnim efektima COVID-19, naročito u oblasti ekonomije i finansijske stabilnosti.

Slični blogovi

2 min čitanja

Zunic Law

25/12/2019

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.