1 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Međunarodna konferencija „Nova agenda za konkurenciju”

20/04/2018

Predstavnicima AK Žunić bilo je zadovoljstvo da prisustvuju konferenciji organizovanoj od strane Komisije za zaštitu konkurencije „Nova agenda za konkurenciju” organizovanoj povodom Dana konkurencije.

Nakon pozdravne reči dr Miloja Obradovića, predsednika KZK, učesnike konferencije pozdravili su potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić, generalni sekretar Predsednika Srbije Nikola Selaković, šef delegacije EU u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici i ambasador Japana u Srbiji Nj.E. Đunići Marujama. Učesnici konferencije upoznati su da su nedavno objavljenim Izveštajem Evropske komisije o procesu pridruživanja Srbije EU, konstatovana konstantna poboljšanja u radu Komisije kao i unapređenja po pitanju implementacije zaštite konkurencije. Izveštaj je pokazatelj da srpsko telo za zaštitu konkurencije ide pravim putem.

Prva panel diskusija „Nova agenda za region” bila je posvećena razmatranju pitanja značaja regionalne saradnje. Učesnici su bili eminenti stručnjaci i predsednici tela za zaštitu konkurencije iz Slovenije, Makedonije, Albanije, Hrvatske, Turske i predstavnica iz Evropske komisije. Posebno su izneli svoje mišljenje po pitanju koji mehanizam smatraju efikasnijim – pooštravanje kazni za povrede prava konkurencije ili unapređenje edukativnih, preventivnih faktora. Takođe su istakli značaj nezavisnosti rada tela za zaštitu konkurencije, te o uticajima i čak pritiscima sa kojima se u radu susreću.

Drugi panel „Konkurencija u digitalnom svetu” moderirao je Nikolas Banašević iz Evropske komisije i zajedno sa ostalim učesnicima diskutovao o izazovima koje progresivne promene u informacionim tehologijama sa sobom nose i posebno njihov uticaj na zaštitu konkurencije. Bilo je reči o najznačajnijim karakteristikama IT sektora u Srbiji – o prednostima i mestima za unapređenje.

Pokrenuto je i bitno pitanje – da li bi u Srbiji bilo celishodno da jedno telo vrši kontrolu državne pomoći i da se stara o zaštiti konkurencije – s obzirom na to da sada postoje dva odvojena tela.

Tokom konferencije potpisan je i Memorandum o saradnji sa turskim telom za zaštitu konkurencije.

Bila nam je čast da pored državnih zvaničnika, predstavnika regulatornih tela, privrednih komora, poslovnih udruženja i drugih advokatskih kancelarija prisustvujemo ovoj konfereciji. Kako bi pružili kvalitetnu uslugu našim klijentima po pitanju zaštite konkurencije, smatramo praćenje inovacija na ovaj način izuzetno korisnim.

Slični blogovi

2 min čitanja

Zunic Law

13/06/2022

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.