thumbnail_Logo_4_vectorized
1 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

PayPal & Payoneer – Ko je ugasio svetlo?

01/07/2020

Period iza nas obeležile su neprijatne vesti za korisnike PayPal-a i Payoneer-a koji su se suočili sa nemogućnošću da na do sada uobičajen način koriste svoja sredstva.

PayPal automatski konvertuje novac u dinare

Građani Srbije koji koriste PayPal doživeli su frustraciju ovog proleća promenom politike čuvene strane institucije elektronskog novca, koja sada podrazumeva automatsku konverziju novca iz deviza u dinare. Možda ni to ne bi bio toliki problem, da se to ne čini po izuzetno nepovoljnom kursu od 113,08 RSD za 1 EUR. Dakle, kada primite novac iz inostranstva preko PayPal-a u devizama, npr. u EUR, PayPal će automatski pretvoriti taj iznos iz EUR u RSD, i to po kursu od 113,08 RSD za 1 EUR.

Kako se do sada radilo?

Pre ove izmene, praksa je bila da korisnik svoj PayPal nalog poveže sa svojim deviznim računom. Kada bi uplate pristigle, korisnik ih je samo prebacivao na svoj račun u banci.

Međutim, ukoliko vam sada stigne iznos u devizama, PayPal će ih automatski konvertovati u dinare, i na to ne možete uticati. Nepovoljni kurs sada ima za posledicu da korisnici prime mnogo manji iznos od očekivanog.

Odgovor na pitanje ko je „kriv“ za tu promenu tražen je od PayPal-a, kao i od Narodne Banke Srbije („NBS“).

Šta kaže NBS?

NBS je zvanično dala odgovore na pitanja Startit-a krajem maja 2020. godine i objavila ih na svom internet sajtu.

Iz NBS-a uveravaju da nije tačna informacija koja kruži po internetu da ova promena u politici PayPal-a ima bilo kakvo uporište ili vezu sa pravnom regulativom Srbije. Takođe, NBS je oštro demantovala i informaciju da je ova promena zapravo posledica nekog ugovora između NBS-a i PayPal-a.

NBS je naročito istakla da je ovakva promena „isključivo posledica promene poslovne politike PayPal-a i eventualno dogovora koje ta kompanija ima s velikim kartičnim sistemima (Mastercard i Visa)“. U saopštenju se dalje ističe da „NBS od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava nikada nije videla smetnje da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare.“

NBS je u saopštenju podsetila da, pošto PayPal u Srbiji posluje kao strana institucija elektronskog novca, prema našim propisima nije u obavezi da osnuje privredno društvo u Srbiji, niti da pribavi posebnu dozvolu NBS-a, ne obavezuje je naš Zakon o platnim uslugama, a ni NBS nema nikakva nadzorna ovlašćenja nad poslovanjem PayPal-a. S tim u vezi, NBS podvlači da nema zakonski osnov da prema PayPal-u preduzima mere propisane Zakonom o platnim uslugama.

A šta ako bi se PayPal licencirao u Srbiji?

NBS je u svom saopštenju navela i da bi domaći korisnici mogli uživati efikasnu zaštitu u Srbiji pred domaćim institucijama kada bi se PayPal licencirao kod nas. Pošto tako nešto još nije ni u najavi, korisnicima za sada preostaje samo da se obraćaju nadzornom organu strane institucije, koja se ne nalazi u Srbiji.

Dakle, suština saopštenja NBS-a je da oni nemaju veze sa ovom promenom i da, osim kontaktiranja PayPal-a radi razjašnjenja spornih pitanja, NBS po ovom pitanju ne može ništa da uradi. Ovakav odgovor je vidno obeshrabrio one koji su umesto razjašnjenja očekivali rešenje.

Payoneer – Problemi sa podizanjem novca rešeni (?)

Ni Payoneer u proteklom periodu nije imao lepe vesti za svoje korisnike, posebno one koji su „preko noći“ postali onemogućeni da podignu odnosno koriste svoj novac. Do ovog zarobljavanja sredstava je došlo zato što je nemačka kompanija Wirecard AG zakoračila u bankrot, nakon čega su blokirane sve kartice korisnika Payoneer-a, jer je te kartice koje su povezane sa Payoneer nalozima izdala upravo pomenuta nemačka kompanija.

Drama je trajala nekoliko dana, da bi 30. juna 2020. godine Payoneer izašao sa zvaničnim saopštenjem na svom blogu da je kriza prevaziđena. Payonner je obavestio svoje korisnike da su nadležni organi (UK’s Financial Conduct Authority (FCA)) sproveli kontrole i revizije te da su odmrznute Payoneer kartice izdate od strane Wirecard-a, koje su ponovo aktivne.

Na najvažnije pitanje: „da li mogu da pristupim svojim sredstvima na kartici“, Payoneer odgovara potvrdno. Korisnici sada mogu da podignu svoj novac sa bankomata ili da ga koriste za plaćanje u prodavnicama. Još jedna važna informacija za korisnike jeste da će sredstva moći da povlače na svoje bankovne račune počev od 6. jula 2020. godine. Do tada, Payoneer se odriče naknada za podizanje novca sa bankomata, kako se navodi u saopštenju.

Radi sigurnosti, Payoneer je najavio i da će uskoro ponuditi svojim korisnicima nove kartice, bez obzira što su nadležni organi (FCA) saopštili da su kartice bezbedne za korišćenje.

Slični blogovi

2 min čitanja

Vitomir Žunić

25/05/2022

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.