thumbnail_Logo_4_vectorized
2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

(Bez)vizni režim za ulazak državljana Indije u Srbiju

10/10/2017

Bez vize u Srbiji do 30 dana

Republika Srbija je pre skoro pola decenije uvidela potrebu da na osnovu dobre međunarodne saradnje sa Indijom olakša ulazak indijskim državljanima u Srbiju. Tačnije, Vlada RS je na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine donela Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, što je dovelo do toga da državljani ove udaljene istočne zemlje mogu da ulaze, tranzituju i borave na teritoriji Srbije do 30 dana u periodu od godinu dana, bez viza. Odluka je stupila na snagu 02.09.2017. godine.

Što se tiče imaoca diplomatskih ili službenih pasoša, njima viza nije neophodna za boravak u Srbiji do 90 dana u periodu od godinu dana.

Smisao odluke

Neposredno pre donošenja Odluke, najavljivano je da ona ima za cilj omogućavanje nesmetanog dolaska turista iz ove zemlje, ali i potencijalnih investitora, ne bi li se stvorio povoljniji poslovni ambijent, a bilateralni odnosi sa Indijom podigli na viši nivo. Ovakvo saopštenje svojevremeno su proneli gotovo svi mediji u zemlji.

Kada je, ipak, potrebna viza?

Sada već nije teško pogoditi da će vam viza biti neophodna ukoliko ste državljanin Indije, a želite da boravite u Srbiji duže od 30 dana. Tada viza postaje aktuelno pitanje i prvi korak jeste znati za koju vizu aplicirati. Od 4 vrsta viza (A, B, C i D) koje predviđa Zakon o strancima, viza koja omogućava kraći boravak, a koja će vas zanimati kada želite da boravite u Srbiji duže od 30 dana, jestu viza C ili viza D.

Pozivno pismo za vizu

Kada želite da aplicirate za vizu C ili vizu D obavezan dokument koji morate priložiti jeste pozivno pismo. Pozivno pismo može biti dato od strane državljanina Srbije ili od strane kompanije koja ima sedište u Srbiji. Naravno, ovo nije jedini dokument koji ćete morati da priložite prilikom apliciranja za vizu, međutim ovo je jedini dokument koji ne možete pribaviti sami, već ovaj dokument Vam mora dati srpski državljanin ili srpska kompanija.

Na koji vremenski period se izdaje viza C?

Viza C se izdaje za boravak do 90 dana u 6 meseci, i to uglavnom na onaj period koji vam je naznačen u pozivnom pismu. Taj boravak u Srbiji može biti kontinuiranog karaktera, što bi podrazumevalo jedan ulazak i jedan izlazak u tih 6 meseci, odnosno neprekidan boravak u trajanju do najduže 90 dana. A možete boraviti i “isprekidano”, odnosno u odobrenih 6 meseci više puta ulaziti i izlaziti iz Republike Srbije, sve dokle vam ukupan zbir provedenih dana u Srbiji ne prelazi 90 dana.

Na koji vremenski period se izdaje viza D?

Za razliku od Vize C, viza D se izdaje za boravak od 90-180 dana. Tako da sa ovom vizom za razliku od vize C,  Vam omogućava da legalno boravite u Srbiji od 3-6 meseci.

Gde i kako aplicirati za vize C i D?

Za vizu C i D možete aplicirati u bilo kojoj ambasadi Srbije u svetu. Zakon kaže da stranac može aplicirati za vizu u trećoj zemlji u kojoj legalno boravi. Svakako zahtev možete podneti u ambasadi Republike Srbije u Nju Delhiju, ali ne morate aplicirati striktno tamo samo zato što ste državljanin Indije. Ukoliko zbog poslovnih obaveza boravite npr. U Nemačkoj u momentu kada želite da aplicirate za vizu C ili D nema prepreka da to učinite u srpskoj ambasadi u Nemačkoj.

Koliko traje procedura?

O zahtevu za podnošenje vize se odlučuje u roku od 15 dana od podnošenja same vize, dok u posebnim slučajevima ukoliko postoje opravdani razlozi ovaj period se može produžiti do 30 dana.

Kada vam odobre vizu C ili D, koji je naredni korak?

Kada vam viza C ili D bude odobrena, bićete pozvani iz ambasade da dođete sa -pasošem kako bi vam se viza i izdala. Opravdano se možete zapitati šta se dešava ukoliko ste na nekom putovanju ili iz bilo kog drugog razloga niste u mogućnosti da odete po vizu u ambasadu u momentu kada vas pozovu. Iz Ministarstva spoljnih poslova RS uveravaju da nije problem da po svoju vizu dođete i nekoliko dana kasnije. U tom slučaju viza će vam biti izdata od dana kada ste došli po nju, a ne od dana kada ste iz ambasade pozvani da dodjete (odnosno, dana kada je trebalo da vam se izda viza).

Bitna razlika između vize C i D

Osim što se razlikuje u samom odoborenom periodu boravka u Srbiju, ono što je važno istaći jeste da ukoliko želite da aplicirate za privremeni boravak u Srbiji prethodno morate pribaviti vizu D.

Kako bismo bliže objasnili, privremeni boravak jeste boravak koji odobrava Ministarstvo Unutrašnjih Poslova i to je najduže odobrenje koje strancu u Srbiji može biti odobreno, odnosno do maksimalnih godinu dana.

U kratkim crtama…

Ukoliko ste državljanin Indije i želite da boravite u Srbiji duže od 30 dana u periodu od godinu dana morate aplicirati za vizu C ili D.

Sa odobrenom vizom C možete boraviti u Srbiji u periodu do 90 dana u 180 dana, dok sa vizom D možete boraviti u Srbiji u periodu od 90-180 dana.

Ukoliko planirate da aplicirate za privremeni boravak u Srbiji prethodno morate pribaviti vizu D.

Slični blogovi

2 min čitanja

Zunic Law

09/05/2022

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.