(Bez)vizni režim za ulazak državljana Indije u Srbiju

bezvizni rezim, bezvizni rezim za srbiju, bezvizni rezim srbija, viza za srbiju

Bez vize u Srbiji do 30 dana

Vlada RS je na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine donela Odluku o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, zbog čega će u buduće državljani ove udaljene istočne zemlje moći da ulaze, tranzituju i borave na teritoriji Srbije do 30 dana u periodu od godinu dana, bez viza. Odluka je stupila na snagu 02.09.2017. godine.

Što se tiče imaoca diplomatskih ili službenih pasoša, njima viza nije neophodna za boravak u Srbiji do 90 dana.

Smisao odluke

Neposredno pre donošenja Odluke, najavljivano je da ona ima za cilj omogućavanje nesmetanog dolaska turista iz ove zemlje, ali i potencijalnih investitora, ne bi li se stvorio povoljniji poslovni ambijent, a bilateralni odnosi sa Indijom podigli na viši nivo. Ovakvo saopštenje svojevremeno su proneli gotovo svi mediji u zemlji.

Kada je, ipak, potrebna viza?

Sada već nije teško pogoditi da će vam viza biti neophodna ukoliko ste državljanin Indije, a želite da boravite u Srbiji duže od 30 dana. Tada viza postaje aktuelno pitanje i prvi korak jeste znati za koju vizu aplicirati. Od 4 vrsta viza (A, B, C i D) koje predviđa Zakon o strancima, viza koja omogućava kraći boravak, a koja će vas zanimati kada želite da boravite u Srbiji duže od 30 dana, jeste viza C.

Kako do vize C?

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i dalje se mogu pronaći podaci prema kojima se, između ostalih, kao uslov za dobijanje vize C navode pozivno pismo ILI potvrda turističke organizacije o plaćenom aranžmanu, što može biti u vidu vaučera ili druge potvrde o uplati. Međutim, nakon donošenja pomenute Odluke o ukidanju viza, taj uslov se sada bitno razlikuje kada je reč o državljanima Indije.

Naime, kako je Odluka upravo i uvela bezvizni režim u trajanju do 30 dana prevashodno radi turističkih poseta, do vize C se više ne može preko vaučera turističke agencije. Dakle, kada želite da aplicirate za vizu C to možete učiniti samo sa pozivnim pismom, jer vam sa vaučerom neće biti odobrena ova viza.

Na koji vremenski period se izdaje viza C?

Viza C se izdaje za boravak do 90 dana u 6 meseci, i to uglavnom na onaj period koji vam je naznačen u pozivnom pismu. Taj boravak u Srbiji može biti kontinuiranog karaktera, što bi podrazumevalo jedan ulazak i jedan izlazak u tih 6 meseci, odnosno neprekidan boravak u trajanju do najduže 90 dana. A možete boraviti i “isprekidano”, odnosno u odobrenih 6 meseci više puta ulaziti i izlaziti iz Republike Srbije, sve dokle vam ukupan zbir provedenih dana u Srbiji ne prelazi 90 dana.

Gde i kako aplicirati za vizu C?

Za vizu C možete aplicirati u bilo kojoj ambasadi Srbije u svetu. Zahtev možete podneti u ambasadi Republike Srbije u Nju Delhiju, ali ne morate aplicirati striktno tamo samo zato što ste državljanin Indije. Ukoliko zbog poslovnih obaveza boravite npr. u Nemačkoj u momentu kada želite da aplicirate za vizu C, nema prepreka da to učinite u srpskoj ambasadi u Nemačkoj.

Koliko traje procedura?

Čitav proces traje 20 radnih dana. Postupak obuhvata provere ispunjenosti traženih uslova.

Kada vam odobre vizu C, naredni korak je?

Kada vam viza C bude odobrena, bićete pozvani iz ambasade da dođete sa pasošem kako bi vam se viza C i izdala. Opravdano se možete zapitati šta se dešava ukoliko ste na nekom putovanju ili iz bilo kog drugog razloga niste u mogućnosti da odete po vizu u ambasadu u momentu kada vas pozovu. Iz Ministarstva spoljnih poslova RS uveravaju da nije problem da po svoju vizu dođete i nekoliko dana kasnije. U tom slučaju viza će vam biti izdata od dana kada ste došli po nju, a ne od dana kada ste iz ambasade pozvani da dodjete (odnosno, dana kada je trebalo da vam se izda viza).

U kratkim crtama…

Viza C se izdaje za boravak do 90 dana u 6 meseci od dana kada vi, kao državljanin Indije, dođete u ambasadu sa pasošem da vam se izda viza.

Najnovije:

NEWSLETTER

Budite u toku sa najvažnijim informacijama