2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Motivaciono pismo: ključni saveti da se izdvojite od ostalih!

15/04/2020

Kada pronađete posao koji je savršen za Vas, morate pokazati poslodavcu da ste i Vi savršeni za taj posao

Kada se prijavljujete za posao, Vaša misija je da svojim rečima privučete pažnju potencijalnog poslodavca, tako da poželi da Vas upozna što pre.

Postavite sebi dva ključna pitanja i odgovorite na njih u svom motivacionom pismu:

1. ZAŠTO ŽELIM BAŠ OVAJ POSAO?

Često kandidati zaborave da odgovore na ovo pitanje i fokusiraju se na priču o sebi, što ostavlja loš utisak na poslodavca. Kako biste odgovorili na ovo pitanje, morate što detaljnije da istražite svog budućeg poslodavca i ono čime se bavi. Primera radi, treba da se upoznate sa web-sajtom kompanije, pročitate blogove, pronađete je na društvenim mrežama i na taj način dobijete što veći broj informacija. Između ostalog, ovako ćete saznati da li je taj posao pravi za Vas, kao i da li biste zaista voleli tamo da radite.

Na ovaj način olakšaćete sebi davanje odgovora i na drugo pitanje:

2. ZAŠTO SAM JA PRAVA OSOBA ZA OVAJ POSAO?

Ovaj deo je poznatiji kandidatima, ali i ovde su česte greške. Pratite naša uputstva i saznajte kako da se prikažete u najboljem svetlu.

FORMA

Dok je za CV najbolje da bude sastavljen iz kraćih teza, motivaciono pismo bi trebalo da bude u formi teksta koji se sastoji iz nekoliko pasusa. Prvo se predstavite i ukratko objasnite koje je Vaše trenutno angažovanje; drugi deo treba da sadrži podatke o Vašem obrazovanju, radnom iskustvu, dodatnim usavršavanjima i volonterskom radu. Konačno, u trećem delu predočite razloge zbog kojih ste baš Vi prava osoba za taj posao.

Tačnost i urednost su izuzetno važne. Vodite računa da pismo ne budete isuviše dugačko kako poslodavac ne bi izgubio pažnju. Jedna stranica A4 formata je dovoljna. U gornjem levom uglu stavite naziv poslodavca, s obzirom da je on primalac. U gornjem desnom uglu stavite svoje ime i prezime, broj telefona, adresu, e-mail adresu i datum. Pismo završite sa „S poštovanjem”  ili nekom sličnom frazom i Vašim potpisom.

NEMOJTE PREPISIVATI CV

Ključna napomena: poslodavac ne treba dva puta da čita isti tekst. Naravno, neki delovi će po prirodi stvari biti isti, ali ovo pismo je idealna prilika da uđete u detalje svoje biografije.

OPRAVDAJTE I DOKAŽITE ONO ŠTO TVRDITE

U delovima u kojima pišete o svom nivou obrazovanja i prethodnim radnim iskustvima navedite primere i konkretne događaje i na taj način obezbedite dokaz za ono što tvrdite. Na ovaj način ćete izbeći unošenje uobičajenih fraza koje nisu potkrepljene činjenicama.

DRŽITE SE TEME

Ako tokom pisanja motivacionog pisma u želji da što više kažete izgubite fokus i odlutate od teme, spremili smo za Vas osnovna pitanja koja će Vas vratiti na pravi put. Odgovorite sebi na sledeća pitanja:

  • Ko sam ja?
  • Šta je to što me čini posebnim?
  • Imam li znanje, iskustvo i stručnost?

Napišite sve što smatrate bitnim, ali držite se teme kako ne biste uludo trošili svoje reči, a poslodavcu vreme. Spomenite isključivo ona iskustva koja su povezana sa radnim mestom za koje se prijavljujete, nemojte bespotrebno da dužite. Stoga, budite precizni i izbegavajte opšte rečenice. Ako je fokus loš, takva će da bude i slika.

BUDITE PROFESIONALNI

Vaše pismo treba da reflektuje visoki nivo profesionalizma, zrelost i samostalnost. Bez obzira da li ste upravo završili studije ili već imate nekog radnog iskustva, pokažite istinsku motivisanost za svoje polje interesovanja i rada tako što ćete sastaviti listu svojih kvaliteta. Prikažite se kao neko ko je spreman za saradnju, dalje usavršavanje i napredak.

Od mnoštva informacija iz Vašeg pisma, ovo je od presudnog značaja za poslodavca. Potrudite se da ostavite dobar utisak.

BUDITE ZANIMLJIVI

Sve prethodno navedeno treba da bude napisano tako da održi pažnju poslodavca, poput priče čiji kraj ne može da dočeka. Pored dobrih ocena i radnog iskustva, ličnost novog zaposlenog koji se pridružuje kolektivu je takođe bitna. Ovo je savršena prilika da poslodavcu pokažete da ste interesantni čak i pre nego što dobijete priliku da ga lično upoznate. Dobro je iskoristite!

Stil pisanja takođe može da pokaže Vašu kreativnost i posvećenost, a to su vrline koje poslodavac odmah primećuje. Upamtite – poslodavac u trenutku čitanja motivacionog pisma Vas još uvek ne poznaje. On će prihvatiti onakvu sliku kakvu Vi imate o sebi, odnosno onakvu kakvu mu Vi pružite u tekstu.

JEDNAKO SE FOKUSIRAJTE I NA BUDUĆNOST

Predstavljanjem sebe, prevashodno govorite o svojim uspesima i onome što ste već postigli, fokusirate se na prošlost. Ali, zar ne mislite da je deo Vaše ličnosti koji želite da predstavite prilikom prijavljivanja za posao takođe i Vaša budućnost, ono čemu se nadate i ka čemu stremite? Mi mislimo da i te kako jeste. Vaši ciljevi zapravo govore o Vašim ambicijama i onome čemu težite.

Takođe, pokušajte da prethodna iskustva povežete sa svojim planovima i objasnite zašto baš tome težite. Tako će poslodavac lakše da Vas zamisli kao deo svog tima i upravo Vas odabere od svih kandidata. Ovo je dobar način da pokažete da ste upoznati sa njegovim aktivnostima i ukažete kako mislite da možete doprineti kvalitetu rada. Eto prilike da podrobno objasnite neke delove Vašeg CV-ja!

SKROMNOST JE VRLINA

Stigli smo do poslednjeg koraka, ali možda i najbitnijeg. Tokom pisanja ćete možda uhvatiti sebe kako koristite superlativ kada opisujete svoja znanja ili uspehe. Predlažemo da to izbegavate zato što to uglavnom zvuči pretenciozno. Veoma je poželjno da pišete o svojim uspesima, ali pokušajte da to činite sa određenom dozom skromnosti. Znajte da će poslodavcu i samo navođenje aktivnosti u kojima ste učestvovali i nagrada koje ste osvojili biti dovoljno da zaključi da ste odličan kandidat. Izbegnite da delujete hvalisavo tako što ćete pustiti onog koji pismo čita sam da zaključi o Vašim osobinama.

Evo dobrog primera:

„Kao volonter u nevladinoj organizaciji XYZ Srbija, Udruženje za podršku deci bez roditeljskog staranja, radim na projektu „Podržite porodicu”, koji je usmeren na afirmaciju ljudskih prava i demokratizaciju društva.”

Sada kada raspolažete svim uputstvima, uskladite svoje motivaciono pismo. Sigurni smo da poslodavac ne može da dočeka da Vas kroz njega upozna, a Vi ćete takođe dobiti priliku da upoznate budućeg poslodavca na intervjuu za posao!

Slični blogovi

2 min čitanja

Zunic Law

19/03/2020

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.