2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Ne šaljite svoj CV pre nego što pročitate ovih 6 saveta

13/04/2020

Ako Vaš CV ne prati dobar recept, nemojte ga slati (još uvek)!

Glavni sastojci Vašeg CV-ja treba da budu Vaša ličnost i uspesi. Cilj je da učinite nemogućim da se Vaš budući poslodavac ne seti baš Vas i pored stotine drugih kandidata. Kako biste se istakli, obratite pažnju na sadržaj, ali ne zaboravite ni formu. Nemojte verovati u priče kako izgled nije važan.

Hajde zajedno da prođemo kroz recept za pripremanje savršenog CV-ja!

1. ZLATNO PRAVILO

Najvredniji savet za sve kandidate je da ne sastavljaju listu želja, već da dokažu sve svoje vrline i prednosti. Ako sebe smatrate dobrim timskim igračem, posvećenom, vrednom i komunikativnom osobom, shvatićemo to ozbiljno ako nam obrazložite zašto sebe takvim smatrate. Naročito je važno da spomenete svako iskustvo koje imate – od sporta, takmičenja na fakultetu ili letnjih poslova zato što to sve ukazuje na sposobnosti i veštine koje ste imali priliku da steknete.

Ako verujete da biste trebali da budete deo našeg tima, učinite sve da nas u to i ubedite tako što ćete sebe iskreno predstaviti.

2. TEST OD 30 SEKUNDI

Zamislite Vašeg budućeg poslodavca kako stoji ispred švedskog stola koji je pun različitih biografija drugih kandidata. Mislite li da se njegov pogled zadržava na svakoj? Ako ne može da utvrdi da se Vaše veštine poklapaju sa njegovim zahtevima u roku od 30 sekundi, najverovatnije mu Vaš CV neće privući pažnju. Ovo deluje grubo, ali takav je i posao za koji aplicirate. Smatrajte da je Vaš prvi zadatak da pripremite jedinstven i primamljiv CV u kojem poslodavac na prvi pogled može videti upravo ono što i traži.

Upamtite da jednostavan stil pisanja može da pokaže odlične organizacione veštine i lako odlučivanje o prioritetima.

3. NE VIŠE OD DVE STRANICE

Ovo pravilo ide podruku sa prethodnim. Dužina treba da bude razumna, stoga dobro iskoristite prostor i izbegnite prazne delove i prazna mesta. Ako imate više da kažete, koristite manji font, ali nikada nemojte ići ispod 10pt. U slučaju da i pored toga nemate dovoljno prostora, završite tekst sa „Preporuke dostupne na zahtev” umesto pisanja kontakata onih koji ih pružaju. Jasno je da treba da imate imena spremna za svaki slučaj. Cilj je da pronađete pravu meru – ne previše, a opet ne premalo.

4. OBRNUTI HRONOLOŠKI REDOSLED

Ako je Vaš CV hronološki uređen, ispravite ga tako da lista Vaših uspeha počinje sa novijim, a završava se sa starijim. Spremite CV sa obrnutim redosledom – počnite sa šlagom, mrvice ostavite za kraj.

Razlog je jednostavan – ovo omogućava poslodavcu da vidi Vaša novija iskustva prvo, a potom uoči i Vaš napredak kroz vreme.

5. ODABERITE PRAVI FONT

Naslovi treba da budu naglašeni ili podebljavanjem slova ili korišćenjem velikih slova. Nemojte tekst podvlačiti ili koristiti kurziv jer to odvraća pažnju. I ono najbitnije: nemojte mešati različite fontove. Najpametnije je da odaberete isti font ili sličan onom koji koristi poslodavac.

Neki kandidati vole da koriste kolone ili tabele. Najbolje je da to ne radite jer ove biografije izgledaju previše kruto i naglašavaju linije umesto sadržaja. Takođe, iste oduzimaju mnogo prostora, tako da Vam nisu potrebne. Sve je u prezentaciji. Da li ste ikada videli da neko tortu servira u tepsiji za pečenje?

6. KORISTITE TEZE ZA NABRAJANJE I KRATKE FRAZE

Sledeći korak je da odaberete važnije uspehe i napravite njihovu listu koristeći znakove za nabrajanje.

Evo još korisnih saveta:

  •   izbegavajte pune rečenice jer se ne slažu sa konceptom pisanja biografije – njih sačuvajte za propratno pismo,
  •   izbegavajte zamenice i veznike kako bi CV bio što jasniji,
  •   zaboravite na ponavljanja kako biste popunili sav prostor,
  •   koristite aktiv umesto pasiva – ako želite da pokažete da dobro radite u timu, možete da nabrojite listu grupnih aktivnosti u kojima ste učestvovali (sport, umetnost, organizovanje događaja, rad u kancelariji, letnji poslovi) i začinite Vaš CV sledećim izrazima: učestvovati, diskutovati, uključiti se u aktivnosti, pridružiti se, složiti se ili podržati.

7. VODITE RAČUNA O INTERPUNKCIJI, KAO I SLOVNIM I GRAMATIČKIM GREŠKAMA

Nije dovoljno da ponovo proverite ima li slovnih ili gramatičkih grešaka, kao i da li su svi znakovi interpunkcije na svom mestu. Pre nego što pošaljete svoju biografiju, potrebno je da je još neko pogleda i proveri. Alate za proveru pravopisa koji se mogu naći na internetu bi trebalo izbegavati jer nisu pouzdani (naročito što se tiče velikih slova, reči koje nedostaju, pogrešnih termina ili gramatike), a Vaš CV treba da bude. Znate kako kuvari više puta probaju svoje jelo pre nego što ga serviraju? Isto treba da uradite i Vi pre nego što svoj CV pošaljete potencijalnom poslodavcu.

U slučaju da Vam se potkrala greška, nije najpametnije da je zanemarite. Mi se oslanjamo na naše zaposlene da kompaniju predstave na najbolji mogući način. Stoga, nećemo odabrati nekoga ko je nepažljiv i aljkav, te na taj način rizikovati da pred klijentima izađemo kao neprofesionalni. A klijenti su upravo naš žiri.

Nakon čitanja ovog teksta sigurno znate neke tajne sastojke za pripremu i pisanje savršenog CV-ja i ovo je idealna prilika da se u tome i oprobate. Dakle, ponovo pročitajte svoj CV i razmotrite da li bi privukao Vašu pažnju da ste na mestu poslodavca.

Ovo je trenutak da se pokažete! Dok niste spremni za to, nemojte slati svoju prijavu.

Slični blogovi

3 min čitanja

Vitomir Žunić

01/04/2024

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.