1 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Ostavinska rasprava moguća pred beležnikom

01/05/2016

Zakonom o javnom beležništvu predviđeno je da ostavinski postupci od 01. maja 2016. godine budu povereni notarima. Osnovni benefit za građane biće daleko brže rešavanje ostavinskih rasprava, kao i činjenica da neće biti velike razlike u ceni, budući da je tarifa javnih beležnika slična sudskim taksama. Na ovaj način doći će do rasterećenja sudova, jer će sudije i stručni saradnici koji su do sada radili ostavine, biti raspoređeni na druge predmete, a to bi automatski trebalo da dovede do veće efikasnosti sudova.

Građani će zahtev za raspravu zaostavštine podnositi sudu, kao i do sada, a sud će ga dodeliti javnom beležniku. Ako je među naslednicima nešto sporno, beležnik će ih upućivati na parnicu u sud, a tek kada se završi parnica pred sudom, onda će moći da se nastavi ostavinski postupak koji će javni beležnik završiti donošenjem ostavinskog rešenja.

Statistike i iskustva drugih zemalja govore da se ovi postupci završavaju tri puta brže otkad su prešli u nadležnost javnih beležnika. Ostaje da vidimo kako će to funkcionisati u Srbiji i koliko će zaista ova promena biti efikasna.

Slični blogovi

3 min čitanja

Tijana Žunić Marić

22/02/2023

3 min čitanja

Vitomir Žunić

02/06/2022

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.