1 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Do privremenog boravka sada i elektronskim putem

01/04/2024

Dugo iščekivana mogućnost podnošenja jedinstvenog zahteva za Privremeni boravak elektronskim putem (dalje: Zahtev) je konačno stigla, a u primeni je od 1. februara 2024. godine. Takođe, jedna od ključnih promena odnosi se i na mogućnost elektronskog podnošenje zahteva za stalno nastanjenje.

Prethodno, proces apliciranja za stalno nastanjenje u Srbiji zahtevao je fizičko podnošenje neophodne dokumentacije i zahteva, u nadležnim institucijama. Međutim, zahvaljujući nedavnim izmenama Zakona, sada je moguće podnositi zahteve elektronskim putem. Ova promena značajno olakšava strancima proces apliciranja, smanjujući administrativne prepreke i troškove.

Pravilnik o izdavanju jedinstvene dozvole za privremeni boravak i rad stranca kao i Pravilnik o podnošenju zahteva za stalno nastanjenje elektronskim putem stupili su na snagu u februaru 2024. godine.

Prva i velika novina jeste mogućnost podnošenja Zahteva ne samo u Srbiji, već i iz inostranstva. Do sada to nije bilo moguće, već se Zahtev predavao lično u nadležnoj policijskoj upravi na teritoriji Republike Srbije.

Za podnošenje Zahteva potrebno je da strani državljanin pristupi i registruje se na portalu eUprava. Pitanje potvrđivanja identiteta stranog državljanina je ostalo otvoreno, s obzirom na to da stranci nemaju elektronski potpis izdat od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a registracija na portalu unošenjem korisničkog imena i lozinke ne obezbeđuje pouzdanu potvrdu identiteta. Nadamo se da će adekvatan odgovor na ovo pitanje biti pružen od strane tehničara koji su zaduženi za izradu elektronske platforme.

Sama odluka o Zahtevu biće dostavljena u elektronsko sanduče na portalu eUprava. Ukoliko je o zahtevu odlučeno pozitivno, biće potrebno prisustvo stranog državljanina u nadležnoj policijskoj upravi kako bi se preuzela Jedinstvena dozvola u formi kartice.

Sjajna vest je i da izmenama Zakona o strancima sada je propisana mogućnost da stranci podnesu zahtev za stalni boravak nakon tri godine legalnog boravka u Srbiji. Ova odredba pruža strancima jasniju perspektivu i sigurnost u planiranju njihovog dugoročnog boravka u zemlji. Štaviše, olakšava integraciju stranaca u društvo i radnu snagu, doprinoseći ekonomskom razvoju zemlje.

Nakon noviteta sa Jedinstvenim zahtevom za privremeni boravak i radnu dozvolu koji je brzo uveden u praksu i brzo pokazao pozitivne rezultate, elektronsko podnošenje Jedinstvenog zahteva korak je ka digitalizaciji koja je trend u zakonodavstvu Republike Srbije. Uvereni smo da će elektronsko podnošenje Jedinstvenog zahteva za privremeni boravak i radne dozvole za strance značajno olakšati i ubrzati proces izdavanja Jedinstvene dozvole.

Slični blogovi

7 min čitanja

Zunic Law

16/01/2024

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.