thumbnail_Logo_4_vectorized
2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Olakšan proces zapošljavanja i boravka stranaca u Srbiji

12/06/2019

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o strancima, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, stupili su na snagu 7. maja 2019. godine.

Glavna ideja koja stoji u pozadini izmena ogleda se u poboljšanju poslovne klime u Srbiji, podizanjem konkurentnosti i zapošljivosti stranaca u našoj zemlji. Ove izmene pokazale su značajne efekte u periodu od stupanja na snagu do danas.

Od izmena se očekivalo da će olakšati administrativne procedure vezane za izdavanje radne dozvole, i da će biti od velike koristi strancima. Imajući u vidu sve gorenavedene prednosti, krajnji cilj bio je ohrabrivanje stranih investicija u Srbiji.

Stoga, krucijalne novine vezane su za vizu za duži boravak (Viza D) po osnovu zapošljavanja, podnošenje jedinstvene prijave za privremeni boravak i radnu dozvolu, kao i mogućnost elektronske prijave za privremeni boravak, po prvi put ili radi njenog produženja, kako iz Srbije tako i iz inostranstva.

Ove izmene u primeni su od od 1. januara 2020. godine.

U nastavku teksta, možete pronaći kratak pregled najznačajnijih promena i mogućnosti uvedenih Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o strancima.

1. Viza za duži boravak po osnovu zapošljavanja (Viza D)

Jedna od najznačajnijih izmena u odnosu na prethodni zakon, ogleda se u mogućnosti apliciranja za vizu za duži boravak po osnovu zapošljavanja.

U skladu sa Zakonom o strancima, viza za duži boravak predstavlja odobrenje za ulazak i boravak na teritoriji Republike Srbije u trajanju od 90 do 180 dana. Pribavljanje vize za duži boravak obavezno je za strance kojima je u skladu sa viznim režimom za ulazak u Republiku Srbiju potrebna viza i koji nameravaju da u Republici Srbiji podnesu zahtev za odobrenje privremenog boravka.

Dodati stav, koji se primenjuje od 1. januara 2020. godine, propisuje novu vrstu vize za duži boravak – „viza za duži boravak po osnovu zapošljavanja”.

U skladu sa ovom odredbom, stranac koji stekne vizu za duži boravak po osnovu zapošljavanja, ostvaruje prava iz radnog odnosa po Zakonu o zapošljavanju stranaca.

S ciljem usklađivanja Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca, strancima je omogućena prijava za radnu dozvolu na osnovu vize za duži boravak. Ova vrsta radne dozvole izdaje se na period trajanja vize za duži boravak.

U slučaju kada je poslovni angažman produžen, stranac je u obavezi da podnese prijavu za privremeni boravak po osnovu zapošljavanja pre isteka vize za duži boravak po osnovu zapošljavanja.

2. Objedinjeni zahtev za privremeni boravak i radnu dozvolu

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o strancima uveo je u potpunosti novu mogućnost podnošenja jedinstvene prijave za privremeni boravak i radnu dozvolu.

Zahvaljujući ovim izmenama, stranci danas imaju priliku da podnesu prijavu jednom administrativnom telu, umesto pokretanja dve odvojene procedure, jedne za drugom.

Ovo rešenje pokazalo se korisnim, imajući u vidu da doprinosi uštedi vremena i da pojednostavljuje proceduru, što je u krajnjoj liniji imalo pozitivan efekat na ohrabrivanje stranaca da dođu u Srbiju i zasnuju radni odnos. Podnošenje objedinjenog zahteva za privremeni boravak i radnu dozvolu izazvalo je veliko interesovanje stranaca koji u Srbiju dolaze zbog rada i u praksi se ova mogućnost često koristi.

3. Podnošenje zahteva za privremeni boravak elektronskim putem

S ciljem pojednostavljivanja ponekad komplikovanih i dugotrajnih procedura, izmenama Zakona o strancima, otvorena je mogućnost podnošenja zahteva za privremeni boravak i radnu dozvolu elektronski, iz Srbije ili inostranstva.

Ovo rešenje čini se kao savršen način apliciranja za privremeni boravak, bez potrebe da se gubi vreme čekanjem u redu. Očekivalo se da će nova mogućnost doneti veliko olakšanje i koristiti strancima koji su zainteresovani za sticanje dozvole za privremeni boravak u Srbiji. Pokazalo se da ovo zaista jeste slučaj, budući da se sve više stranaca opredeljuje da uredi svoj boravišni status pre samog dolaska u Srbiju.

Uprkos osnovanoj sumnji u pogledu tehničke osposobljenosti nadležnih organa za prijem i obradu ovakvih zahteva, praksa je pokazala da je uvedeno rešenje zaživelo, uz manje tehničke probleme koji se dešavaju s vremena na vreme.

4. Specijalne kategorije stranaca – mogućnost izbegavanja zakonskih zahteva?

Konačno, poslednja od značajnijih izmena propisuje specijalne kategorije stranaca, koji će biti u mogućnosti da steknu dozvolu za privremeni boravak, iako ne ostvaruju kriterijume koje direktno zahteva zakon.

Navedeni kriterijumi, kao i kategorije stranaca, propisani su Uredbom o kriterijumima za određivanje kategorija stranaca i kategorijama stranaca kojima se privremeni boravak može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka koju je Vlada Republike Srbije donela 2020. godine.

Uredbom Vlade unapređen je položaj i olakšan postupak sticanja dozvole za privremeni boravak strancima – osnivačima start up-a, visokoobrazovanim individuama i investitorima.

5. Zaključak

Vladajuće mišljenje da Zakon o izmenama i dopunama Zakona o strancima nosi veliki potencijal za poboljšanje poslovne klime u Srbiji pokazalo se opravdanim. Navedene promene ishodovale su unapređenjem tretmana stranaca u Srbiji, sa naglaskom na pojednostavljenje procedure i uštedu vremena prilikom podnošenja zahteva za privremeni boravak i radnu dozvolu.

Slični blogovi

1 min čitanja

Zunic Law

17/11/2019

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.