2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Olakšan proces zapošljavanja i boravka stranaca u Srbiji u 2024.

01/04/2024

Nove izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca donose sveobuhvatne promene u načinu na koji se stranim državljanima omogućava boravak i rad u Srbiji. Ove izmene predstavljaju korak ka modernizaciji i unapređenju procesa, stvarajući bolje okruženje za strance u našoj zemlji.

 

U nastavku teksta možete pronaći informacije o najvažnijim imenama gorenavedenih zakona.

1. Dodatne obaveze nametnute organizatorima putovanja

Glavna promena odnosi se na član 13a Zakona o strancima, koji sada propisuje dodatne mere za sprečavanje nezakonitog boravka stranaca u Srbiji.

Prema novim odredbama, organizatori turističkih ili poslovnih putovanja, kao i pozivači, moraju osigurati da stranci koji dolaze u Republiku Srbiju u njihovoj organizaciji ili po osnovu pozivnog pisma, borave u zemlji u skladu sa zakonom. Ovi subjekti takođe su dužni preduzeti mere kojima se predupređuje nezakonit boravak stranaca nakon ulaska u zemlju.

Posebno se ističe da organizatori putovanja i pozivači moraju obezbediti da stranci borave na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonskim odredbama, kao i da im omoguće zakonit odlazak iz zemlje nakon završetka turističkog ili poslovnog boravka. Ukoliko stranac uđe u zemlju sa vizom za duži boravak po osnovu zaposlenja, pozivač je dužan da preduzme dodatne mere kako bi osigurao njegov zakonit boravak i rad u Srbiji.

2. Jedinstvena dozvola

Jedna od ključnih novina je uvođenje jedinstvene dozvole za privremeni boravak i rad, koja zamenjuje prethodno dva odvojena dokumenta – odobrenja privremenog boravka  i radnu dozvolu i. Ova integrisana dozvola pruža strancima jednostavniji i efikasniji pristup, olakšavajući administrativne procedure i doprinoseći bržem rešavanju njihovih zahteva.

Jedinstvena dozvola će biti u formi biometrijskog dokumenta i sadržaće sve relevante informacije o strancu. Izrada biometrijske dozvole predstavlja još jedan korak ka modernizaciji sistema. Ovaj dokument zamenjuje prethodne nalepnice o privremenom boravku, koje su se lepile u pasoše, pružajući bolju identifikaciju stranih državljana i olakšavajući administrativne procedure.

Još jedna značajna promena je prelazak na elektronsko podnošenje zahteva za jedinstvenu dozvolu putem Portala za strance. Ova digitalizacija omogućava strancima da podnesu zahtev iz udobnosti svog doma ili bilo kog mesta u svetu, eliminišućii potrebu za ličnim prisustvom i ubrzavajući proces obrade zahteva. Nadležni organi je dužan da o zahtevu odluči u roku od 15 dana od dana prijema urednog zahteva.

3. Pooštrene kaznene odredbe za poslodavce

Pored toga, novim izmenama Zakona  o zapošljavanju stranaca uvode se strože kaznene odredbe usmerene ka poslodavcima. Poslodavac koji je pravno lice sada se može kazniti novčanom kaznom u rasponu od 800.000 do 2.000.000 RSD u slučaju da zaposli stranca suprotno odredbama ovog zakona. Ova promena ima za cilj jačanje zaštite prava stranih radnika i osiguravanje poštovanja zakonskih propisa.

 

4. Stalno nastanjenje za strance koji imaju odobren azil na teritoriji Srbije

Nadležni organi će sada odobriti stalno nastanjenje strancima koji su u Srbiji boravili duže od tri godine na osnovu odobrenog prava na azil. Ova izmena pruža dodatnu podršku strancima u njihovom procesu integracije i osnaživanja u društvu.

Kao što vidimo, Srbija kontinuirano radi na stvaranju pogodnog okruženja za strane investitore i radnike, što se može videti kroz brojne izmene i dopune zakonodavstva. Ove promene imaju za cilj olakšavanje procesa zapošljavanja stranaca, pružajući jasne smernice i procedure kako bi se smanjila administrativna opterećenja i poboljšala efikasnost.

Slični blogovi

3 min čitanja

Zunic Law

21/02/2024

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.