2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Novčanici idu u zaborav? Trka u beskontaktnom plaćanju između IPS QR kôda i Apple pay-a

07/08/2020

Da li ste primetili sve češće isticanje QR kodova u poslednje vreme? Ističu se na računima, u određenim prodajnim objektima, a ukoliko ste relativno skoro vršili update svoje mBanking aplikacije, sigurno ste primetili ovu novu opciju.

Međutim, da li ste znali da skeniranjem QR kôda možete i da izvršite plaćanje računa i to na licu mesta? Tako su, tokom 2020. godine određene platne institucije, banke i prodavci roba i usluga u Republici Srbiji uveli mogućnost plaćanja putem IPS QR kôda, u domaćim transferima i to do visine od 300.000,00 dinara.

Dakle, osim kao modni detalj, novčanik vam neće više biti potreban kada idete u kupovinu, jer i platne kartice mogu ubrzo postati deo prošlosti. Jedino što je potrebno da imate sa sobom je vaš telefon.

Šta je to IPS QR kôd?

Plaćanje putem IPS QR kôda je jedan od načina instant plaćanja u okviru platnog sistema Narodne banke Srbije.

Radi se o Instant Platnom Sistemu čiji je operater Narodna banka Srbije, a u okviru kog su vam do sada svakako poznati elektronsko i mobilno bankarstvo. Korišćenjem opcije plaćanja u okviru IPS platnog sistema omogućava se instant odobrenje transfera, odnosno da novac gotovo istovremeno bude na raspolaganju primaocu izdatog naloga. Uz to, instant plaćanje ima nižu cenu transfernih usluga, nego kartično plaćanje.

Naime, Narodna banka Srbije je u oktobru 2018. godine uspostavila IPS NBS platni sistem za instant plaćanja, a sve banke su već pre više od godinu dana bile u obavezi da svojim korisnicima omoguće instant plaćanja elektronski i putem mBanking-a.

Međutim, tokom 2020. godine, instant plaćanje omogućeno je i svuda gde je istaknut IPS QR kôd. Ovaj QR kôd razlikuje se od drugih QR kodova, pomoću kojih možete da saznate, na primer, više infomacija o proizvodu, te samo skeniranjem IPS QR kôda putem mBanking aplikacije, moguće je izvršiti instant plaćanje na ovaj način.

Iako su se veliki broj trgovaca i skoro sve banke priključile ovom sistemu, plaćanje QR kôdom je i dalje u fazi pilot projekta. Kako nadležne institucije navode, potrebno je da se isprati i proveri spremnost IPS platnog sistema Narodne banke Srbije za ovaj vid plaćanja, kao i vreme da se platne institucije i korisnici prilagode.

Međutim, do 1. marta 2021. godine, sve banke biće dužne da svojim korisnicima omoguće plaćanje putem IPS QR kôda.

telefon i novac na stolu

Šta donosi odabir opcije plaćanja putem QR kôda?

Ovaj sistem omogućava plaćanje u bilo koje vreme, na bilo kom mestu, a kao posebna prednost se ističe da ne ostavlja prostora za grešku.

Naime, koliko god da smo navikli na do sada dostupne elektronske načine plaćanja, svi, ipak, ukoliko plaćanje vršimo ispunjavajući naloge sami, više puta proveravamo da li smo tačno uneli brojeve računa, poziv na broj, kao i iznos. Šta više, korišćenjem platnog Sistema IPS QR kôda, finansijska sredstva koja prenosite, budu na raspolaganju primaocu u svega nekoliko sekundi.

Osim što je zaista jednostavano, ističe se da je plaćanje IPS QR kôdom i u potpunosti bezbedno. Na ovaj način, osim što ste oslobođeni toga da kod sebe nosite novac u gotovini, sad čak ne morate da prikazujete drugim licima ni svoju platnu karticu, kao što ste do sada činili prilikom plaćanja, niti da unosite PIN dok u vašoj blizini stoji neko ko bi mogao da ga zloupotrebi. Dakle, sasvim je jasno da platne kartice nisu bezbedno sredstvo plaćanja jer, dovoljno je samo da podaci sa kartice postanu dostupni nepoželjnom oku i vas može da dočeka neprijatno iznenađenje.

Identifikaciju radi plaćanja IPS QR kôdom izvršićete tako što će vaš telefon prepoznati vaše lice, otisak prsta ili šifru.

Ono što je danas dodatani plus beskontaktnom plaćanju je što prilikom plaćanja više ne dodirujete platne terminale na kasi, niti vršite razmenu novčanica ili platnih kartica sa prodavcem. Ova vrsta prednosti u doba COVID-19, složićemo se, nije ništa manje značajna u poređenju sa ostalim istaknutim prednostima.

Kako možete da izvršite plaćanje preko IPS QR kôda?

IPS QR kôd skenira se kamerom na telefonu putem mBanking aplikacije. Unosi se PIN kôd ili se vrši prepoznavanje lica (Face ID) ili otiska prsta (Touch ID) na telefonu, tako da ne morate da se brinete da ćete nenadano izvršiti neautorizovano plaćanje ili da ćete isti račun platiti više puta.

Takođe, pre nego što nalog bude poslat, platiocu će se pokazati svi detalji naloga. Tek pritiskom na opciju pošalji nalog izvršićete plaćanje.

telefon sa šifrom

Prodavci nisu jedini koji imaju IPS QR kôd, da li ste znali da i Vi posedujete Vaš lični?

Sistem plaćanja skeniranjem IPS QR kôda u Republici Srbiji je dvosmeran. Ovo znači da je jedna od opcija da plaćanje izvršite skeniranjem IPS QR kôda, npr. trgovca.

Praktično, ovakav način plaćanja, u vašoj mBanking aplikaciji označen je kao:

IPS skeniraj

skener QR koda

Međutim, da li ste znali da plaćanje možete da izvršite i tako što će prodavac prosto skenirati QR kôd sa vašeg telefona? Ova opcija je označena kao:

IPS pokaži

mobilni skenira QR kod

Apple pay u Srbiji – još sigurniji način beskontaktnog plaćanja?

Pored toga što Narodna banka Srbije, trči trku inovacija i unapređenja platforme elektronskog i instant plaćanja, u Srbiji je od nedavno korisnicima Apple uređaja postao dostupan i Apple pay, koji omogućava plaćanje samo očitavanjem telefona na mestu plaćanja.

Ovaj, zaista inovativni način plaćanja, pokrenuo je Apple u Sjedinjenim Američkim Državama još 2014. godine i iako su, ubrzo po njegovom uspostavljanju, svi pružaoci usluga u SAD-u bili obavezni da omoguće plaćanje ovim putem, Apple pay je u većinu zapadnoevropskih zemalja stigao tek u 2019. godini, a u Srbiju polovinom 2020. godine.

Plaćanje Apple pay-om korisnici Apple uređaja mogu da vrše na licu mesta, u prostorijama trgovca, prostim približavanjem uređaja POS terminalu za beskontaktno plaćanje, kao i online, prilikom online kupovine.

Prednost Apple pay u odnosu na korišćenje QR kôda se ogleda u tome što u online kupovini ne postoji mogućnost da skenirate QR kôd, nego biste plaćanje morali da izvršite unošenjem podataka sa vaše kartice.

Takođe, ukoliko ste korisnik Apple pay-a i vaša kartica je već pohranjena u telefonu, više nikada nećete morati da unosite njene podatke na različite sajtove za online trgovinu ili platforme za online plaćanja. Dakle, može se reći da je Apple pay jedna vrsta apsolutno beskontaktnog kartičnog plaćanja, s tim što je privatnost vašeg platnog instrumenta apsolutno zaštićena i nedostupna drugima.

Izuzetna sigurnost plaćanja Apple pay-om postignuta je time što nakon unosa kartice u Wallet aplikaciju telefona, ni uređaj ni Apple server ne čuvaju identifikacione podatke vaše Visa ili Master kartice, već, ona dobija jedinstven kôd, odnosno token. S druge strane, platforme za plaćanje i online kupovinu, iako tvrde da ih nikada ne dele, ipak čuvaju vaše lične podatke i podatke sa kartice, kao što je broj kartice i sl.

Znajući ovo sada, Apple pay zaista čini da se pravljenje naloga i unošenje podataka platnih kartica na raznorazne sajtove, radi online kupovine čini kao praistorija.

Naime, već odavno je u savremenom svetu nestala navika nošenja gotovog novca, a do skoro je sve bilo u plastičnoj kartici. Međutim, danas, uz IPS QR kôd i Apple pay, više ne moramo da se brinemo da li ćemo zaboraviti ili izgubiti svoj novčanik – problem nastaje jedino ukoliko izgubimo telefon.

Slični blogovi

4 min čitanja

Jelena Đukanović

13/03/2024

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.