2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Kratak vodič da zablistate na razgovoru za posao

21/04/2020

Ukoliko ste stigli do ovog dela, znači da su se Vaš CV i motivaciono pismo izdvojili i da je Vaše znanje engleskog jezika na naprednom nivou. Čestitamo!

Kako biste uštedeli naše i svoje vreme, daćemo vam neke instrukcije pomoću kojih se možete izdvojiti i na razgovoru za posao.

1. UPOZNAJTE POSLODAVCA

Iako ste sigurno „prostudirali” poslodavca u dovoljnoj meri da napišete motivaciono pismo, ovo je neizbežan korak. Saznajte što više možete o svom budućem poslodavcu: o njegovoj kancelariji, radnoj organizaciji, kao i oblastima prava kojima se bavi. Istražite veb sajt i društvene mreže. Pronađite koje su to vrednosti koje poslodavac ceni i šta je ono što ga izdvaja od ostalih. Ovo je jako bitno, jer poslodavac nije jedini koji postavlja pitanja tokom intervjua. Vi ćete takođe imati priliku za pitanja. Štaviše, ukoliko želite da ostavite dobar utisak, poželjno je da postavljate pitanja. Tako ćete pokazati da ste zainteresovani i ozbiljni što se tiče ulaska u tim. Zato pažljivo razmislite i pripremite makar dva pitanja za Vašeg potencijalnog poslodavca na kraju intervjua.

Napomena: ne postoje „glupa pitanja”, ali postoje nepotrebna. Ako ste nešto sa lakoćom mogli da pronađete na internetu, ova pitanja će Vas predstaviti kao neozbiljnog kandidata koji nije pokazao dovoljno interesovanja.

Primera radi, ne bi trebalo da postavljate pitanja poput: za koje oblasti prava ste specijalizovani?

2. POKAŽITE SVEST O POZNAVANJU DEŠAVANJA U INDUSTRIJI

Kako je pravo profesija koja se prepliće sa drugim profesijama, morate biti upoznati sa načinom poslovanja. To je tesno povezano sa praćenjem svetskih dešavanja i analiziranjem načina na koji ista mogu da utiču na odabrani sektor i kompaniju. Trebalo bi da budete informisani o novostima u pravnoj regulativi na visokom nivou i budete spremni da date svoje mišljenje ukoliko dobijete takvo pitanje. Kako biste ovo bolje razumeli, dobar primer je stupanje na snagu GDPR 2018. godine. Osoba koja ne zna za ovu novinu ne može se smatrati dobro informisanim pravnikom.

Nikada ne znate gde jedna rečenica tokom razgovora može da Vas odvede, tako da savetujemo da dođete informisani na intervju kako ne biste ostavili utisak osobe kojoj manjka interesovanje. Ne očekujemo od Vas da znate sve novosti, ali je poželjno da znate one iz oblasti prava.

Napomena: Ovaj savet Vas priprema za rad sa nama jer naš tim čine ljudi sa preduzetničkim načinom razmišljanja. Naša kancelarija ne posluje po konzervativnom principu poslovanja, uvek težimo ka inovacijama i upravo zato nam je potreban kandidat koji je informisan i ima svest o dešavanjima u poslovnom svetu.

3. PAZITE KAKO SE IZRAŽAVATE

Prilikom odgovaranja na pitanja poslodavca koja se odnose na Vaše obrazovanje, radno iskustvo i uspeh koji ste do sada postigli, trebalo bi da obratite pažnju na svoj način izražavanja.

Pratite sledeće instrukcije:

 • pričajte o sebi bez hvalisanja;
 • govorite jasno i precizno;
 • nemojte širiti priču već odgovorite na postavljeno pitanje;
 • predstavite se kao stručnjak tako što ćete ispravno koristiti stručne termine;
 • birajte reči pažljivo i nemojte biti vulgarni ili ironični;
 • ne odgovarajte na pitanja samo sa „da” i „ne”;
 • aktivno slušajte kako biste postavili pitanje kada je to prikladno;
 • nemojte prekidati sagovornika;
 • fokusirajte se na važne činjenice i odgovarajte jasno, glasno i bez oklevanja.

Spremite se da odgovorite na sledeća i slična pitanja:

 • Koje su Vaše prednosti i mane?
 • Za koje oblasti prava ste najviše zainteresovani?
 • Koje dodatne aktivnosti ste imali tokom studija?
 • Kojim oblastima prava ste se bavili ranije?
 • Kako vidite svoju karijeru u budućnosti i zašto ste se prijavili za posao u našoj kancelariji?

Napomena: Kako biste stekli samopouzdanje pred razgovor, dobro bi bilo da oponašate intervju za posao kod kuće u skladu sa našim smernicama. Ovo će u velikoj meri umanjiti nervozu i strah tokom pravog intervjua za posao.

4. GOVOR TELA

Ukoliko obratite pažnju na svoj stav i držanje, ostavićete pozitivan utisak. Nemojte zaboraviti da poslodavca gledate u oči dok sa njim razgovarate kako biste ostavili utisak osobe sa visokim samopouzdanjem. Snažan stisak prilikom rukovanja je veoma bitan – ovako ostavljate utisak ozbiljnog kandidata koji je spreman za posao. Nemojte da stisak bude previše jak, ne želimo da se povredite na radu pre nego što ste i dobili posao. ?

Izbegavajte govor tela koji ukazuje na nervozu, poput stalnog dodirivanja kose, pucketanja prstiju ili žvakanja žvakaće gume. Skoncentrišite se na razgovor i ostanite fokusirani do samog kraja.

Vaš osmeh i entuzijazam učiniće da atmosfera bude prijatna, te olakšati poslodavcu da Vas zamisli kao deo tima.

Poslodavac može da zaključi mnogo iz neverbalne komunikacije, tako da nemojte kasniti i setite se da ugasite telefon pre početka razgovora za posao.

Napomena: Budite ono što jeste, težite da budete najbolja verzija sebe kako biste ostavili utisak osobe koja odiše samopouzdanjem, odgovornošću, nekoga ko je dobro organizovan i u koga se može uzdati.

5. OBLAČENJE

Iako odelo ne čini čoveka, i te kako utiče na prvi utisak koji ostavljate na poslodavca.

Poslovni i polu-poslovni stil oblačenja se smatraju prikladnim za intervju. Poslovni stil uključuje odelo ili poslovne pantalone i košulju za muškarce, dok za žene uključuje poslovne pantalone, suknju, košulju ili bluzu sa elegantnim cipelama ili čizmama.

Polu-poslovni stil podrazumeva opuštenije kombinacije, poput džempera umesto jakne, ravne poslovne cipele za žene ili pantalone koje nisu od džinsa.

Farmerke i šorts se smatraju neprikladnim za razgovor za posao, kao i suknje i haljine koje su kraće od gornje ivice kolena, bluze bez rukava, providne bluze, sandale, cipele sa otvorenim prstima i slično. Takođe bi trebalo da izbegavate dezene i jarke boje, kao i neprimereno visoke štikle.

Napomena: Odabir prave odevne kombinacije u velikoj meri može da utiče na Vaše ponašanje na razgovoru. Ako ste prikladno obučeni, imaćete više samopouzdanja, što će poboljšati čitavu sliku.

Sada kada raspolažete svim savetima o tome kako da zablistate na razgovoru za posao, pripremite se da se predstavite u najboljem svetlu. Uspešno prođite i ovaj korak, a zatim se pridružite timu!

Slični blogovi

3 min čitanja

Zunic Law

03/02/2024

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.