2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Srbija stvara film! Podsticaji stranim filmadžijama za investicije u Srbiji

14/01/2021

Nedavno smo pisali o prednostima investiranja u Srbiji, i pored brojnih poreskih olakšica, istakli ključnih 14 razloga zašto je baš ovo odlična destinacija za vaše poslovanje.

Nakon ovog teksta, ukoliko ste u filmskoj industriji, imate i razlog više (a možda i 300.000 razloga više).

Uredba o podsticaјima investitoru da u Republici Srbiјi proizvodi audiovizuelno delo (Uredba), propis kojim se predviđaju primamljiva podsticajna sredstva za strane investitore u Srbiji koji proizvode audiovizuelna dela, počeo je da se primenjuje još 2020. godine, ali u punom obimu se primenjuje od 01.01.2021. godine. Cilj propisa je podsticanje privredne aktivnosti u filmskoj industriji, povećanje zaposlenosti u ovom sektoru, kao i promocija potencijala Srbije u vezi sa audiovizuelnom proizvodnjom.

Šta podrazumevaju podsticaji?

Podsticajna sredstva se dodeljuju investitoru kao bespovratna, putem povraćaja 25% kvalifikovanih troškova ostvarenih u Srbiji.

Ako za proizvodnju audiovizuelnog dela u budžetu produkcije namenite sredstva za realizaciju projekta u Srbiji u iznosu većem od 5.000.000 evra, podsticajna sredstva se dodeljuju u iznosu od čak 30% kvalifikovanih troškova.

Za namenski film podsticajna sredstva se dodeljuju u iznosu od 20% kvalifikovanih troškova.

Ko može da koristi podsticaje?

Ukoliko ste pravno ili fizičko lice za čiji se račun i čijim se sredstvima (su)finansira proizvodnja audiovizuelnog dela i namenite u budžetu produkcije sredstva za realizaciju projekta u Srbiji u iznosu većem od minimalnih sredstava za konkretan format, podsticajna sredstva koja nudi Republika Srbija mogu Vam biti i više nego interesantna.

Minimalna sredstva koja morate izdvojiti za svaki konkretan format da biste mogli da konkurišete za podsticajna sredstva su sledeća:

Podsticajna sredstva možete ostvariti za proizvodnju:

  • dugometražnog igranog filma, TV filma i dugometražnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje 5 minuta;
  • TV serije, ukoliko epizoda traje minimum 40 minuta;
  • animirane serije od najmanje 10 epizoda koje ukupno traju najmanje 50 minuta;
  • dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.

Da biste kao investitor koji proizvodi audiovizuelno delo mogli da konkurišete za podsticajna sredstva, to audiovizuelno delo:

Proizvodnja dela mora biti započeta ili nastavljena u toku budžetske godine u kojoj se podnosi zahtev za dodelu podsticajnih sredstava.

Javni poziv za dodelu sredstava

Ukoliko su vas zainteresovala ova podsticajna sredstva i ispunjavate uslove za konkurisanje, sigurno će vam biti od značaja to što je javni poziv za dodelu sredstava stalno otvoren.

Ako bi zahtev bio podnet u trenutku kada više nema raspoloživih sredstava planiranih za te namene za tekuću godinu, takav zahtev će se smatrati zahtevom za sledeću budžetsku godinu.

Zahtev za dodelu sredstava

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava podnosite preko Filmskog centra Srbije na propisanom obrascu, a o njemu odlučuje petočlana Komisija, koju Vlada formira posebno za ove potrebe (Komisija za dodelu podsticaja).

Na dan predaje zahteva dužni ste da dokažete da ste obezbedili najmanje 30% sredstava predviđenih za troškove proizvodnje dela.

Koji investitor nema prava na podsticajna sredstva

Pravo na podsticajna sredstva nema investitor:

  • nad kojim je pokrenut prethodni stečajni postupak, reorganizacija, stečaj ili likvidacija, kao ni
  • onaj koji ima dospele a neizmirene obaveze po osnovu javnih prihoda u Srbiji i druge finansijske obaveze prema Srbiji.

Procedura konkurisanja za podsticajna sredstva

Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava se podnosi Komisiji za dodelu podsticaja, putem Filmskog centra Srbije.

Komisija proverava da li su ispunjeni uslovi iz javnog poziva, kao i da li je podneta sva dokumentacija. Ukoliko su svi uslovi ispunjeni i podneta sva dokumentacija, Komisija donosi odluku o ispunjenosti uslova i predlaže Ministarstvu zaključenje Ugovora o dodeli sredstava podsticaja.

Na kraju, Ministarstvo potpisuje Ugovor o dodeli sredstava podsticaja sa podnosiocem zahteva.

Serbia Creates Film

Ako ste angažovani u filmskoj industriji ili ste filmofil, verovatno ste nekada tokom gledanja filma naišli na logotip Serbia Creates Film.

Taj natpis zapravo je oznaka da je proizvodnju tog dela finansijski podržala Republika Srbija. Pored obaveze investitoru da istakne logotip Serbia Creates Film, Uredba predviđa i obavezu da ovu oznaku koristi kroz marketinške aktivnosti.

Zahvaljujući podsticajnim sredstvima koja se obezbeđuju za investitore koji u Srbiji proizvode audiovizuelno delo, u Srbiji je poslednjih godina zabeležen trend rasta stranih produkcija audiovizuelnog sadržaja. Paralelno sa tim, primećen je porast broja stranih produkcija audiovizuelnog sadržaja koji koriste ove podsticaje.

Smatramo pohvalnim pozitivan odraz i na druge grane privrede koji je prouzrokovan ovakvim prilivom investitora koji proizvode audiovizuelno delo.

Slični blogovi

7 min čitanja

Aleksandra Jaćimović

02/07/2024

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.