1 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Tijana Žunić Marić autor poglavlja o monitoringu zaposlenih u Srbiji na Data Guidance platformi

25/01/2021

Nakon nedavno održane nacionalne konferencije na temu budućnosti rada u okviru koje je advokat-partner Tijana Žunić Marić govorila o zakonitosti upotrebe aplikacija za monitoring zaposlenih koje su doživele ekspanziju za vreme Covid-19, veliko nam je zadovoljstvo da objavimo da je advokat-partner Tijana Žunić Marić napisala autorsko poglavlje za Srbiju koje obuhvata pravnu regulativu pitanja monitoringa zaposlenih na OneTrust Data Guidance platformi.

OneTrust DataGuidance je jedna od najpoznatijih i najsavremenijih svetskih istraživačkih platformi koja se više od dve decenije bavi globalnim istraživanjem zakona o privatnosti i bezbednosti. Više stotina globalnih zakona o privatnosti i preko deset hiljada dodatnih resursa mapirani su u DataGuidance kako bi kupci imali uvid u detaljna istraživanja, informacije i perspektive na svetskoj novonastaloj listi globalnih propisa koji se tiču privatnosti.

Advokat Tijana Žunić Marić, koja je usko specijalizovana za zaštitu podataka o ličnosti i vodi departman za radno pravo, kao i zaštitu podataka u okviru Advokatske kancelarije Žunić, napisala je poglavlje za Srbiju koje pokriva sva najvažnija pravna pitanja koja se tiču regulative monitoringa zaposlenih u našoj zemlji. Neka od pitanja uključuju pregled pravne regulative koja reguliše video nadzor zaposlenih, biometrijski nadzor, nadzor poslovnih email naloga i telefona i drugih elektronskih naprava u toku rada, kao i pravo zaposlenih na pristup podacima.

Velika nam je čast nam je što smo na ovaj način doprineli izuzetno važnom pitanju kroz poglavlje u Data Guidance-u. Poglavlje je dostupno u okviru međunarodnog pregleda svih relevantnih legislativa koje se tiču monitoringa zaposlenih, sa vodičima za monitoring zaposlenih po jurisdikcijama širom sveta sačinjenog od strane nekih od najistaknutijih stručnjaka u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

Iako tema monitoringa zaposlenih nije nova, ovo pitanje je ponovo došlo u fokus zbog ekspanzije rada od kuće tokom Covid-19 pandemije. Iz tog razloga, sve češće se dešava da poslodavci krše pravila Zakona o zaštiti podataka ličnosti. Iako je poslednjih godina ogroman fokus stavljen na zaštitu podataka o ličnosti uopšte, kao i zaštitu podataka o ličnosti zaposlenih, i kako kazne za zadiranje u privatnost zaposlenih mogu biti ogromne, smatramo da je ova tema od ključne važnosti za sve, a naročito za poslodavce.

Advokatska kancelarija Žunić je izuzetno posvećena pitanju zaštite podataka o ličnosti i naš departman poklanja pažnju različitim aspektima zaštite podataka o ličnosti zaposlenih i kroz svakodnevni rad sa klijentima, kao i preko našeg bloga. Neki od naslova koje izdvajamo su najčešće zablude poslodavaca u pogledu zaštite podataka o ličnosti, kao i šta se smatra zadiranjem u privatnost zaposlenih u svetlu COVID19? Ostale naslove i novine koji se tiču ove važne teme možete pratiti na našem blogu posvećenom zaštiti privatnosti i podataka o ličnosti.

Slični blogovi

Aleksandra Jaćimović

27/12/2023

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.