5 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Ako koristite X (Twitter), pročitajte šta se promenilo radi zaštite vaše privatnosti!

19/02/2024

U poslednje vreme, talas ažuriranja Uslova korišćenja i Politika privatnosti na različitim aplikacijama izazvao je zabrinutost u vezi sa privatnošću korisnika. Ovaj trend posebno se odražava u transformaciji Twittera u preimenovani X, pod vođstvom Elona Muska. Sa Muskovim težnjama da X evoluira u sveobuhvatnu platformu, ili kako je još nazivaju, „aplikacija za sve (everything app)“, njegova vizija se proteže na prikupljanje različitih tipova podataka, uključujući osetljive biometrijske podatke. Štaviše, korišćenje ovih podataka za nove svrhe, poput obuke AI modela, ističe evoluirajući pejzaž digitalne privatnosti i njegove implikacije za korisnike.

Ako želite dublje da istražite pravni aspekt prikupljanja ličnih podataka, preporučujemo vam da pročitate naše blogove o važnosti izrade odgovarajućih uslova korišćenja i politika privatnosti, kao i naš blog o međunarodnim transferima podataka.

Raščlanjivanje najnovijih promena u X-u

Ažuriranja politike privatnosti često prolaze neprimećeno, jer korisnici brzo klikću „Slažem se“ kako bi nastavili koristiti svoje omiljene aplikacije. Međutim, važno je istaći značajne promene. Evo šta treba da znate o najnovijim izmenama X-a:

1. Prošireno prikupljanje podataka

X širi svoje horizonte prikupljanja podataka, koji sada uključuju:

  1. Biometrijske podatke: Sa saglasnošću korisnika, X sada može obrađivati biometrijske informacije u svrhe bezbednosti, zaštite i identifikacije. Iako detalji o vrstama biometrijskih podataka ostaju neodređeni u Politici privatnosti X-a, izjava predstavnika X-a za Bloomberg sugeriše fokus na povezivanje naloga korisnika sa stvarnim osobama putem ličnih identifikacionih dokumenata izdatih od strane vlade, unapređujući sigurnost platforme i odvraćajući pokušaje zloupotrebe identiteta.
  2. Podaci o zaposlenju i akademski dosije: X istražuje korisničku radnu i obrazovnu prošlost radi olakšavanja preporuka za posao, povezivanja potencijalnih poslodavaca sa kandidatima za posao i unapređivanja relevantnosti oglašavanja. Korisnici će moći da postave svoje informacije kao što su radna istorija, obrazovne kvalifikacije, želje u vezi sa poslom, veštine i sposobnosti, kao i svoja angažovanja.

Možete proveriti Politiku privatnosti X klikom na ovaj link.

2. Iskorišćavanje podataka za razvoj veštačke inteligencije

Ažurirana politika X-a izlaže nameru da iskoristi prikupljene podatke za mašinsko učenje i obuku modela veštačke inteligencije. Politika navodi: „Možemo koristiti informacije koje prikupljamo i javno dostupne informacije kako bismo pomogli u obuci naših modela mašinskog učenja ili veštačke inteligencije.“ Pretpostavka je da će podaci prikupljeni u te svrhe biti korišćeni za obuku modela veštačke inteligencije povezane kompanije po imenu xAI koja je postavila cilj „da razume pravu prirodu univerzuma“. Iako postoje nedorečene formulacije u Politici privatnosti, Elon Musk je na društvenim mrežama pojasnio da se ovo iskorišćavanje podataka odnosi isključivo na javne podatke, isključujući privatne poruke ili bilo koje poverljive informacije. Osim toga, postoji spekulacija o korelaciji između novog podsticaja X-a novinarima da pišu direktno na platformi i obrade podataka za razvoj veštačke inteligencije. Elon Musk je obećao veću novinarsku slobodu i veći prihod za one koji direktno objavljuju na X platformi, istovremeno uklanjajući naslove sa eksternih vesti.

Pravni sporovi u vezi sa sakupljanjem podataka od strane X-a

X, ranije poznat kao Twitter, često se nalazio u raspravama koje se tiču pitanja zaštite podataka. Ovo nije prvi put da je postupanje kompanije u vezi sa podacima bilo predmet rasprave.

U aprilu 2023. godine, Elon Musk optužio je Microsoft da nezakonito koristi podatke sa X platforme za obuku svojih modela veštačke inteligencije. Osim toga, tokom iste godine, Musk je podneo tužbu protiv četiri nepoznata entiteta navodno povezana sa stanovnicima Teksasa. Tužba je tvrdila da su aktivnosti skupljanja podataka na X platformi, potencijalno radi prikupljanja informacija za obuku velikih jezičkih modela zasnovanih na veštačkoj inteligenciji. Iako je legitimitet ovih tvrdnji neizvestan, očigledno je da X ima nameru da štiti podatke korisnika od spoljnih entiteta. S druge strane, kompanija izgleda usmerena na optimizaciju sopstvenih sposobnosti prikupljanja i obrade podataka.

Pravni sporovi u vezi sa sakupljanjem podataka od strane X-a nastavili su se sa sprovođenjem ovog ažuriranja politike privatnosti. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International izdala je saopštenje upozoravajući na novu politiku privatnosti, izražavajući zabrinutost zbog sistematskog prikupljanja izuzetno osetljivih podataka. Prema Amnesty International, takve prakse predstavljaju značajne rizike po bezbednost i privatnost, potencijalno rezultirajući masovnim nadzorom.

Osim toga, postavlja se pitanje o prikupljanju biometrijskih informacija i njegovom usklađenošću sa odredbama GDPR-a.

Biometrijske informacije smatraju se osetljivim podacima prema GDPR-u i moraju se tako i tretirati. Iako prikupljanje i obrada biometrijskih podataka nisu zabranjeni, strogi zahtevi moraju biti ispunjeni radi usklađenosti.

Što se tiče korišćenja podataka za obuku AI modela, očekuje se usvajanje strožih zahteva za usklađenost u bliskoj budućnosti. Ovakvo rešenje sugeriše mogućnost povećanja administrativnih kazni i pravnih sporova u budućnosti zbog kršenja ovih pravila. Trenutno se preduzimaju mere da se ova pravila brzo definišu u različitim zemalja i teritorijama. Ako želite da saznate više o ovoj temi, pružamo uvid u  razvoj AI regulative u našim blogovima o EU Aktu o veštečakoj inteligenciji i pravnim posledicama koje mogu proizaći iz korišćenja AI.

Kako ova ažuriranja utiču na korisnike?

Ove promene obeležavaju značajne promene u načinu na koji X upravlja podacima korisnika, ističući novu eru korišćenja podataka i napretka veštačke inteligencije.

Na čelu ovih promena je pitanje koje se postavlja korisnicima X-a: Da li su spremni da pristanu na takvo obradu svojih podataka kako bi osigurali nesmetano korišćenje aplikacije?

Međutim, složenost ovih izmena proteže se izvan granica aplikacije X. One odzvanjaju širom digitalnog ekosistema, utičući na pristup korisnika sadržaju širom interneta. Sa integracijom veštačke inteligencije, sadržaj na internetu postaje sve personalizovaniji. Kao rezultat toga, određeni segmenti interneta mogu postati nedostupni jer se sadržaj prilagođava individualnim preferencijama i ponašanju. Ovaj trend postavlja ključna pitanja o budućnosti pristupa internetu i ravnoteži između personalizacije i inkluzivnosti.

Slični blogovi

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.