1 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Produžen rok za ažuriranje podataka u vezi sa zanimanjima zaposlenih do 1. januara 2021. godine

20/02/2020

Dragi poslodavci,

Ako ste dočekali Novu godinu uz vatromet i bez izmena šifara zanimanja u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja u skladu sa novim šifarnikom, bili ste na korak od dobijanja prekršajne prijave. Tako, ako ste poslodavac koji je fizičko lice, vaš novogodišnji paketić je bio pun mogućnosti da platite od 5.000,00 do 150.000,00 dinara! Preduzetnike ispod jelke čekao je gubitak – od 10.000,00 do 500.000,00 dinara! I najbolje za kraj – ako ste poslodavac koji je pravno lice – mogli ste da izgubite od 300.000,00 do čak 1.500.000,00 dinara!

Međutim, ove godine Deda Mraz je pokazao posebnu blagonaklonost prema Vama. Naime, poslodavci su bili u obavezi da do kraja 2019. godine promene podatke u skladu sa Odlukom o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada. Prvobitno planirani rok za ažuriranje podataka produžen je za još godinu dana, dakle, do kraja 2020. godine.

Odlukom Vlade iz 2018. godine predviđen je Šifarnik nivoa kvalifikacija koji se primenjuje od 01.01.2019. godine, a od 14.02.2019. omogućena je izmena podataka i preko portala za obveznike Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

  • zanimanje, prema klasifikaciji zanimanja, koje se zahteva za radno angažovanje na određenim poslovima, odnosno radnom mestu;
  • vrstu i nivo kvalifikacije, odnosno obrazovanja koji su uslovi za radno angažovanje na određenim poslovima, odnosno radnom mestu;
  • vrstu i nivo kvalifikacije, odnosno obrazovanja koje lice ima.

Dakle, osnovne izmene se ogledaju u tome što je prethodni sistem stručne spreme zamenjen novim sistemom – NOKS nivoima.

Hajde da pogledamo kako to sada izgleda:

Ako ste poslodavac koji ima više od 10 zaposlenih, imajte u vidu da Zakon o radu predviđa obavezu donošenja akta o organizaciji i sistematizaciji poslova, koji takođe treba uskladiti sa šifarnikom.

Takođe, neophodno je prilagoditi i druge interne akte sa novim kvalifikacijama.

Korisno je znati da Jedinstveni kodeks šifara, pored šifara nivoa kvalifikacija, sadrži i šifarnike koji se odnose na: zanimanja, države, opštine i naselja u Republici Srbiji.

Novi način kvalifikacije jasno i precizno pravi razliku između svih nivoa, a to će svakako olakšati komunikaciju između poslodavaca i lica koja su u potrazi za zaposlenjem. Ostaje nam da vidimo koliko će brzo u svakodnevnom govoru termin „nivo kvalifikacije” uspeti da nadvlada dobro poznati termin „stručna sprema”.

Kako su još uvek aktuelne novogodišnje odluke, na svoju listu dodajte i sledeću stavku: „Usaglasiti se sa novim šifarnikom”!

U suprotnom biste na narednoj mogli naići na: „Platiti kaznu zbog prekršaja”!

Slični blogovi

3 min čitanja

Tijana Žunić Marić

10/06/2022

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.