1 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Raznolikost IT profesija u novom Šifrarniku zanimanja

04/02/2019

Od 1. januara 2019. godine počela je primena Odluke o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada, koju je 2018. godine donela Vlada Republike Srbije. Šifrarnik zanimanja čini sastavni deo ove Odluke.

U poređenju sa do sada važećom Odlukom o Jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada iz 1998. godine i pratećim Šifrarnikom, Odluka iz 2018. godine uvodi osetne novine.

Od posebnog značaja za IT sektor na domaćem tržištu rada predstavlja širok spektar zanimanja koja Šifrarnik svrstava u grupu br. 25 pod nazivom „Stručnjaci za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT)”, a koji su dalje grupisani u Stručnjake za razvoj softvera, Stručnjake za razvoj internetskih aplikacija i multimedijalnih sadržaja, Programere aplikacija, te Stručnjake za baze podataka i mreže.

Projektant informacionog sistema, Projektant softvera, Programer animacija, Programer kompjuterskih igara, Programer multimedija, kao i Projektant veb-sajta, samo su pojedina među brojnim novim zanimanjima predviđenim Odlukom iz 2018. godine.

Značajne promene koje Odluka iz 2018. uvodi odraz su tendencije porasta broja novih zanimanja na domaćem tržištu rada, čime se IT sfera posebno odlikuje. Detaljnom klasifikacijom u okviru Šifrarnika zanimanja, država je prepoznala aktuelno stanje na tržištu rada, čime je podstakla zapošljavanje IT stručnjaka.

Slični blogovi

2 min čitanja

Zunic Law

25/12/2019

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.