Raznolikost IT profesija u novom Šifrarniku zanimanja

Od 1. januara 2019. godine počela je primena Odluke o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada, koju je 2018. godine donela Vlada Republike Srbije. Šifrarnik zanimanja čini sastavni deo ove Odluke.

U poređenju sa do sada važećom Odlukom o Jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada iz 1998. godine i pratećim Šifrarnikom, Odluka iz 2018. godine uvodi osetne novine.

Od posebnog značaja za IT sektor na domaćem tržištu rada predstavlja širok spektar zanimanja koja Šifrarnik svrstava u grupu br. 25 pod nazivom „Stručnjaci za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT)”, a koji su dalje grupisani u Stručnjake za razvoj softvera, Stručnjake za razvoj internetskih aplikacija i multimedijalnih sadržaja, Programere aplikacija, te Stručnjake za baze podataka i mreže.

Projektant informacionog sistema, Projektant softvera, Programer animacija, Programer kompjuterskih igara, Programer multimedija, kao i Projektant veb-sajta, samo su pojedina među brojnim novim zanimanjima predviđenim Odlukom iz 2018. godine.

Značajne promene koje Odluka iz 2018. uvodi odraz su tendencije porasta broja novih zanimanja na domaćem tržištu rada, čime se IT sfera posebno odlikuje. Detaljnom klasifikacijom u okviru Šifrarnika zanimanja, država je prepoznala aktuelno stanje na tržištu rada, čime je podstakla zapošljavanje IT stručnjaka.

Najnovije:

Rate this article

Click on a star to rate it!