3 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Zašto preseliti biznis u Srbiju?

28/09/2022

Razmišljate kako da preselite Vaš biznis, zajedno sa zaposlenima iz Rusije, Belorusije ili Ukrajine? Pogledajte 7 razloga zašto je Srbija destinacija iz snova za Vaš biznis.

Srbija se nalazi na povoljnoj geografskoj poziciji, u srcu Evrope, na Balkanskom poluostrvu. Infrastrukturna i geografska povezanost sa Evropskom Unijom i ostatkom sveta, ugovori o besplatnoj trgovini i izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa mnogim zemljama, velike su prednosti koje Srbija nudi u odnosu na većinu drugih zemalja. Srbija poseduje stabilan bankarski sistem koji omogućava tokove novca, u različitim valutama, i to sa zemljama članicama EU, kao i sa Rusijom, Belorusijom, Ukrajinom i ostatkom sveta. Srbija je poslednjih godina prepoznata kao svojevrsni raj za strano ulaganje zbog mnoštva poreskih olakšica i subvencija. Pored toga, Srbija i dalje ima standardno niske troškove života i među najnižim cenama komunalija u Evropi, kao su struja, gas, ali i cene zakupnina.

Top 7 kategorija poreskih olakšica i subvencija koje ne možete naći nigde drugde

Ukoliko vam nesmetani prekogranični transferi novca, niski troškovi života, trgovinski ugovori sa EU i mnogim zemljama sveta nisu dovoljan razlog za relociranje Vašeg biznisa u Srbiju, poreske olakšice, subvencije i druge pogodnosti koje se nude u Srbiji mogu Vam dočarati zašto je Srbija iz godine u godinu jedna od najpopularniji zemlja za privlačenje stranih investicija u svetu.

1. Poreske olakšice za zapošljavanje stranaca

Trenutna geopolitička situacija ili globalne ekonomske prilike vas teraju na relokaciju? Razmišljate da dovedete svoje zaposlene u Srbiju?

U procesu donošenja ovakve odluke sigurno će vam pomoći da znate da imate pravo na umanjenje poreza i doprinosa za zapošljavanje stranaca u Srbiji. Da, dobro ste razumeli…Srbija podstiče zapošljavanje visoko kvalifikovanih stranaca. Koliko još pravnih sistema poznajete da pružaju takav benefit?

Kompanije-poslodavci u Republici Srbiji koji zaposle strane radnike ostvaruju pravo na podsticaje koji se isplaćuju u visini od 70% poreza na zarade za svako novonastanjeno lice i 100 % obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje. Pored inače niskih nameta na radnu snagu, ukoliko osnujete kompaniju Srbiji, postoji mogućnost zaposlenja radnika iz Rusije, Belorusije i Ukrajine, što može biti idealna prilika za poslodavce koji planiraju da svoje poslovanje izmeste u Srbiju, zajedno sa svojim zaposlenima.

Takođe, ukoliko planirate da u Srbiji zaposlite nove radnike, pored onih zaposlenih koji već rade u Vašoj firmi, u Srbiji postoji poreska olakšicu kojom se osnovica poreza na zarade za novonastanjenog obveznika umanjuje za 70%.

2. Podsticaji za istraživanje i razvoj (R&D)

research and development incentives

Radite na razvoju i istraživanju ili planirate da započnete sa R&D aktivnostima?

U potrazi ste za najpovoljnijom investicionom klimom za Vaše R&D projekte?

  • Prva olakšica koja je predviđena za R&D projekte se sastoji u tome da se u poreskom bilansu društva dvostrukom iznosu priznaju troškovi koje je društvo snosilo za istraživanje i razvoj. Time se efektivno umanjuje poreska osnovica što za rezultat ima manju poresku obavezu po osnovu poreza na dobit Vaše kompanije.

Primer: Ukoliko u knjigama zavedete troškove istraživanja i razvoja u iznosu od 10.000 EUR, u poreskom bilansu ćete moći te troškove da navedete u iznosu od 20.000 EUR. To dalje utiče na smanjenje osnovice na koju se plaća porez na dobit.

  • Takođe, možete se služiti i poreskom olakšicom za zapošljavanje lica na poslovima istraživanja i razvoja. Naime, kompanija koja na teritoriji Srbije obavlja R&D aktivnosti ima pravo na oslobođenje od obaveze plaćanja 70% obračunatog i obustavljenog poreza iz zarada zaposlenih koji su neposredno angažovani na R&D projektima. Pored poreskog oslobođenja, za iste zaposlene poslodavac može ostvariti oslobođenje od 100% obaveze uplate doprinosa za socijalno osiguranje.

Ono što je posebno značajno je to da se navedeni podsticaji za R&D mogu međusobno kombinovati, a za navedene olakšice posebno mogu biti zainteresovane IT firme zbog same prirode delatnosti kojom se bave.

3. IP Box olakšice

Ako ste razmišljali o Kipru, Mađarskoj ili Luksemburgu kao destinaciji za Vaš biznis zbog povoljnog poreskog tretmana prihoda od intelektualne svojine, onda Srbija treba da uđe u Vaš najuži izbor.

U Srbiji možete koristiti tzv. IP Box olakšicu koja omogućava oslobođenje od plaćanja poreza na dobit pravnog lica u visini od 80% prihoda društva koji je ostvaren iskorišćavanjem deponovanog autorskog dela. To znači da ćete na dobit koju ostvarite od intelektualne svojine umesto 15%, koliko iznosi porez na dobit u Srbiji, platiti samo 3%. Ovo može biti od posebnog značaja za IT kompanije koje imaju sopstvene proizvode jer je softver (po pravilu) zaštićen Zakonom o autorskom i srodnim pravima.

4. Poreske olakšice u vezi sa startap-ovima

startup tax incentives

U Srbiji postoje i određene poreske olakšice za inovativne startape.

  • Ukoliko osnivač kompanije zasnuje radni odnos u svom startapu, startap će moći da za zaradu tog osnivača ostvari potpuno oslobođenje od obaveze plaćanja poreza i doprinosa. Minimalna plata koju osnivač mora da ugovori iznositi 150.000 dinara, što okvirno iznosi 1250 EUR.
  • Takođe, Kompanija koje nije startap može, u slučaju ulaganja u startap, ostvariti umanjenje poreske obaveze po osnovu poreza na dobit u visini od 30% izvršenog ulaganja.

5. Podsticaji većeg obima u Srbiji

Oslobođenje od plaćanja poreza na dobit pravnih lica u trajanju od 10 godina se odobrava onim firmama u Srbiji koja u osnovna sredstva Kompanije ulože iznos veći od jedne milijarde dinara, što iznosi okvirno 8.300.000 EUR, i koje zaposle na neodređeno vreme najmanje 100 lica.

6. Oslobođenja od poreza na kapitalnu dobit

  • Fizička i pravna lica koja unesu pravo intelektualne svojine kao nenovčani ulog u privredno društvo mogu pod određenim uslovima ostvariti pravo na oslobođenje plaćanja poreza na kapitalnu dobit.
  • Takođe, fizička i pravna lica mogu ostvariti određena oslobođenja od plaćanja poreza na kapitalnu dobit u slučaju da u osnovni kapital društva unesu sredstva ostvarena prodajom digitalne imovine, kao što su kriptovalute i digitalni tokeni.

7. Ostale olakšice i trendovi

Srbija je uvela još mnoštvo poreskih olakšica za posebne kategorije stanovništva, među kojima su poreska oslobođenja za tzv. digitalne nomade, umanjenje godišnjeg poreza na dohodak građana za lica mlađa od 40 godina, puno priznavanje troškova marketinških aktivnosti privrednih društava, oslobođenje od poreza i doprinosa na troškove team building-a, mnoge druge olakšice u pogledu finansiranja kompanija posredstvom digitalne imovine i još mnogo toga.

U Srbiji je zastupljen sveopšti trend uvođenja raznovrsnih poreskih povlastica i drugih subvencija za zapošljavanje i razvoj biznisa. Jednom kada postanete poreski rezident Srbije, postoji velika šansa da ćete steći mnoga druga prava i pogodnosti koje su stajale na raspolaganju kompanijama koje su ranijih godina već poslovale u Srbiji. Detaljnije o ovim i drugim povlasticama o kojima smo već pisali se možete informisati u našem blogu koji objašnjava poreske olakšice u Srbiji.

Takođe, i bez svih navedenih povlastica i povoljnosti, poreski tretman poreza na dobit pravnih lica u Srbiji je povoljniji od većine zemalja za koje možete biti zainteresovani

Pored svega navedenog, u Srbiji postoji relativno lak i brz postupak dobijanja boravišne i radne dozvole. Pročitajte tekst u kom smo već objasnili sve detalje koji se odnose na boravak stranaca u Srbiji i dali odgovore na najčešće postavljena pitanja.

Slični blogovi

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.