Srbija ponovo otvara granice za strane državljane

Donosimo lepe vesti za one koji žele da posete Srbiju, bilo zbog poslovnih planova, bilo zbog turističkih atrakcija!

Republika Srbija zatvorila je granice stranim državljanima 20. marta zbog proglašenja vanrednog stanja usled pandemije korona virusa. Posle više od 2 meseca, mere restrikcije su konačno povučene, te je vanredno stanje ukinuto 6. maja.

Dok su srpski državljani mogli da uđu u državu ukoliko su ispunjavali određene uslove, stranim državljanima to nije bilo dozvoljeno. Ipak, u skladu sa savetima stručnjaka iz odgovarajuće oblasti, Vlada Republike Srbije odlučila je da dozvoli ulazak stranim državljanima počev od 1. juna. Međutim, ipak je potrebno ispuniti određene uslove.

Uslovi se razlikuju u zavisnosti od toga da li je reč o stranom državljaninu sa privremenim boravkom, odn. stalnim nastanjenjem u Srbiji, stranim državljaninom bez ovakvih dozvola ili je reč o domaćem državljaninu.

Za ulazak u državu stranci bez privremenog boravišta odn. stalnog nastanjenja u Srbiji moraju:

1. IMATI NEGATIVAN PCR TEST NA PRISUSTVO KORONA VIRUSA.

Ovaj test ne sme biti stariji od 72 časa, a testiranje se vrši u nacionalnoj referentnoj laboratoriji države iz koje stranac dolazi.

2. DOBITI POTVRDU ZA ULAZAK.

Ovu potvrdu će izdavati diplomatsko ili konzularno predstavništvo Republike Srbije u državi iz koje stranac dolazi. Izuzetno, ukoliko postoje naročito opravdani razlozi, dozvoliće se ulazak strancu i ako ne poseduje negativan  PCR test na prisustvo korona virusa.

Deci mlađoj od 12 godina nije potreban negativan test, ukoliko takav test ima roditelj ili staratelj.

Srpskim državljanima i strancima sa privremenim boravkom, odn. stalnim nastanjenjem u Srbiji ne treba potvrda za ulazak u Srbiju. Za njih su ostavljene dve mogućnosti: ili da imaju negativan test ili da po ulasku u državu se podvrgnu samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Ukoliko u drugoj državi nisu boravili duže od 72 časa i nemaju simptome zaraze, ne treba im negativan test niti su u obavezi da budu u samoizolaciji.

Ova pravila se ne odnose na:

  • domaće državljane i državljane susednih država koji se bave poljoprivredom i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji susedne države, npr. na teritoriji Srbije i koji prilože dokaz o svojini takvog zemljišta ili izjavu vlasnika takvog zemljišta da je potrebno da granicu pređu radi obavljanja poljoprivrednih aktivnosti.
  • domaće državljane zaposlene na teritoriji susedne države koji imaju dokument o zaposlenju, kao i državljane susednih država zaposlene na teritoriji Srbije, a kojima je poslodavac izdao dokument o zaposlenju.

Imajući u vidu da je virus i dalje aktivan na svetskom nivou, treba da uložimo maksimalan napor da se zaštitimo, ali i da zaštitimo druge. Najbolji način da to uradimo jeste da se ponašamo u skladu sa svim merama, tako da Vas ljubazno molimo da se informišete o merama koje su na snazi u Republici Srbiji pre ulaska u nju.

Najnovije:

NEWSLETTER

Budite u toku sa najvažnijim informacijama