Partner | Zajednička advokatska kancelarija Žunić Beograd
Nemanja Žunić
Zunic Nemanja

Kontakt detalji:

Oblasti rada:

IT Law Icon
IT pravo
Intelectual property Law Icon
Intelektualna svojina
Tax Law Icon
Poresko pravo
Corporate Law and M&A Icon
Korporativno pravo

Obrazovanje

 • Pravni fakultet Univerzitet Koledž London (UCL), Velika Britanija: Master prava intelektualne svojine
 • Pravni fakultet Univerzitet u Novom Sadu: Master međunarodnog prava
 • Pravni fakultet Univerzitet u Novom Sadu: Diplomirani pravnik

Stipendije i nagrade:

 • 2024 Legal500: priznanje za intelektualnu svojinu u vodiču za Srbiju za 2023. godinu
 • 2024 Lexology Client Choice Awards: Nagrada za oblast prava informacionih tehnologija
 • 2024 Who’s Who Legal: Nagrada “Global Elite Thought Leader” za oblast prava informacionih tehnologija
 • 2023 Lexology Client Choice Awards: Nagrada za oblast prava informacionih tehnologija
 • 2023 Who’s Who Legal: Nagrada “Thought Leader” za oblast prava informacionih tehnologija
 • 2023 Who’s Who Legal: Nagrada “Global Leader” za oblast prava informacionih tehnologija
 • 2023 Legal500: priznanje za intelektualnu svojinu u vodiču za Srbiju za 2023. godinu
 • 2015 Čivning stipendija (jednogodišnji program stipendiranja master studija u Velikoj Britaniji, Vlada Velike Britanije)
 • 2007 i 2008 Stipendija Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Srbije

 

Radno iskustvo:

 • 2021 Članstvo u Advokatskoj komori Beograda
 • 2015 Osnivač IT startapa „iQdemic”
 • 2013-2021 Članstvo u Advokatskoj komori Vojvodine

 

 

Nemanja Žunić je advokat i partner u Zajedničkoj advokatskoj kancelariji Žunić Beograd. Član  je Advokatske komore Beograda.

 

Specijalizovao se za pravo u okviru IT sektora, zastupajući klijente iz širokog spektra tehnoloških kompanija, počevši od startapa pa do najvećih nacionalnih i regionalnih IT kompanija. U okviru ove oblasti, Nemanja savetuje klijente povodom složenih pravnih pitanja koja se tiču patentne zaštite softvera, outsourcing ugovora i ugovora o razvoju softvera, ugovora o poverljivosti informacija, ugovora o licenciranju softvera, IT ugovora sa kontraktorima, technology joint venture ugovora i ugovora za osnivanje spin-off firmi. Ima bogato iskustvo u vezi sa pravnim aspektima trgovanja kriptovalutama i pruža sveobuhvatnu pravnu podršku prilikom ICO, uključujući poreske aspekte ovakvih transakcija.

 

Zahvaljujući svojoj specijalizaciji i dugogodišnjem posvećenom radu i stručnosti u oblasti prava informacionih tehnologija, Nemanja je višestruko nagrađivan za oblast prava informacionih tehnologija. Dobitnik je nagrade Lexology Client Choice Awards za 2024. godinu za pravo informacionih telhonolgija. Takođe, od strane Who’s Who Legal, jedne od najprestižnijih međunarodnih organizacija za nezavisno rangiranje advokata dobitnik je priznanja Global Elite Thought Leader u globalnom “Data: 2024” vodiču za pravo informacionih tehnologija.

 

Pored navedenog, Nemanja se bavi poreskim pitanjima iz oblasti IT prava i pitanjima zaštite prava intelektualne svojine.

 

Osnovne i master studije završio je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, uz brojna priznanja i stipendije. Masterirao je u Srbiji na temu „Pravna zaštita softvera” nakon čega je razvio posebno interesovanje za spregu između tehnoloških inovacija i prava. Svoje dalje usavršavanje nastavlja na Univerzitetu Koledž London (UCL), kao stipendista Vlade Ujedinjenog Kraljevstva (Čivning stipendista). U Britaniji završava master studije fokusirajući se na temu „Patentna zaštita softvera u EU i SAD” pod patronatom jednog od najvećih svetskih stručnjaka iz ove oblasti, profesora Robina Džejkoba (Robin Jacob).

 

Tokom studiranja, Nemanja je predstavljao Pravni fakultet u Novom Sadu na više takmičenja, kako nacionalnog, tako i međunarodnog karaktera. Nakon učešća na regionalnom takmičenju u međunarodnom humanitarnom pravu, kao član tima Pravnog fakulteta učestvovao je na prestižnom „Telders” takmičenju u Hagu. Nakon toga, on stiče specifično znanje i u oblastima arbitražnog i investicionog prava učestvujući na svetskom takmičenju u simulaciji arbitražnog postupka u organizaciji Kings Koledža London.

 

Nemanja tečno govori engleski jezik.

Saznaj više od autora

Nemanja Žunić

10/04/2024

Load more

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.