5 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Zašto je korisno imati srpsko državljanstvo?

26/12/2023

U doba globalne povezanosti i proširenih horizonata, značaj državljanstva je evoluirao. Srbija je, zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji i strateškoj lokaciji na Balkanu, primamljiv izbor za ljude koji su u potrazi za dodatnim pasošem.  Povrh toga što omogućava ulazak u države EU bez vize, srpsko državljanstvo je privlačno i ljudima koji traže vezu sa nacijom prožetom istorijom i vitalnošću.

Kada se istražuje međunarodna mobilnosti, jedno od prvih pitanja koje se nameće jeste da li je moguće istovremeno imati više pasoša. U tom kontekstu, Srbija je primer vredan pažnje, zahvaljujući evolutivnom pristupu u pogledu državljanstva i strateškoj lokaciji u Evropi.

Koliko pasoša smeju imati državljani Srbije?

U sferi međunarodne mobilnosti, veoma je važno znati koliko pasoša smeju imati državljani određene države.

Kada je reč o Srbiji, građanima je dozvoljeno da istovremeno imaju više pasoša, što je u skladu sa svetskim trendom koji prihvata ideju dvojnog ili čak višestrukog državljanstva. Ova fleksibilnost može biti korisna u specifičnim okolnostima i zadovoljiti potrebe pojedinaca koji traže srpsko državljanstvo. Strateški položaj Srbije u Evropi dodatno povećava njenu privlačnost kao zemlje izbora, što je čini vrednom pažnje za one koji razmišljaju o sticanju drugog pasoša.

Kada se istražuje međunarodna mobilnosti, jedno od prvih pitanja koje se nameće jeste da li je moguće istovremeno imati više pasoša. U tom kontekstu, Srbija je primer vredan pažnje, zahvaljujući evolutivnom pristupu u pogledu državljanstva i strateškoj lokaciji u Evropi.

Koliko vredi srpski pasoš?

U složenom svetu međunarodnih putovanja, snaga pasoša ima izuzetno veliki značaj. Iako status srpskog pasoša možda nije na vrhu globalne liste, on predstavlja svedočanstvo o naciji koja napreduje na svetskoj sceni.

Diplomatijom do bezviznog režima

Premda nije na vrhu svetske liste, srpski pasoš  ipak olakšava prelazak  granice. Građani Srbije uživaju blagodeti bezviznog pristupa velikom broju zemalja, što je rezultat diplomatskih napora i strateških saveza.

Strateški uspon srpskog pasoša na svetskim listama

Rangiranje pasoša Republike Srbije u renomiranim indeksima kao što je Henley Passport Index podložno je dinamičnim promenama. Pod uticajem diplomatskih aktivnosti, viznih režima i geopolitičkih događaja, pozicija Srbije beleži stalni uspon, odražavajući poboljšanu globalnu mobilnost.

Prema nedavnom indeksu, srpski pasoš zauzima 36. poziciju u svetu. Ovaj status ukazuje na privilegije tokom putovanja koje pruža svojim vlasnicima.

Ilustracije napretka: primeri i statistika

Srpski pasoš možete posmatrati kao kartu do najraznovrsnijih predela. On omogućava ulazak bez vize u sve članice Evropske unije, kao i u zemlje poput Turske, Gruzije i susednih balkanskih država. Sa srpskim pasošem sa lakoćom možete putovati i u Rusiju. Detaljne informacije o uslovima putovanja u Rusiju sa srpskim pasošem, kao i o putovanju u Srbiju sa ruskim pasošem, možete pronaći na našim prethodnim blogovima na temu preseljenja državljana Rusije u Srbiju.

Prema nedavnom indeksu, srpski pasoš zauzima 36. poziciju u svetu. Ovaj status ukazuje na privilegije tokom putovanja koje pruža svojim vlasnicima.

Da li je srpskim državljanima neophodna viza za ulazak u Rusiju?

Građani Srbije mogu ući u Rusiju na kratkoročni boravak do 30 dana bez potrebe za vizom. Ovaj bezvizni pristup važi za različite svrhe, uključujući turizam, poslovne sastanke ili slične aktivnosti.

Fleksibilnost prilikom putovanja u Rusiju predstavlja još jednu povoljnost za nosioce srpskog pasoša Naime, građani Srbije mogu napustiti Rusiju i, u istom danu, u nju ponovo ući, čime efektivno produžavaju dozvoljeni boravak u zemlji za dodatnih 30 dana. Ova jedinstvena odredba pruža pogodnost nosiocima srpskih pasoša, omogućavajući duže posete i fleksibilnost u organizaciji putovanja unutar Rusije. Detaljne informacije o boravku građana Rusije u Srbiji možete pronaći na našem blogu, gde je ova tema temeljno istražena.

Da li je srpskim državljanima neophodna viza za ulazak u EU?

Nosilac srpskog pasoša uživa dragocenu privilegiju bezviznog ulaska u Evropsku uniju za kratkotrajne  boravke do 90 dana u periodu od 180 dana. Ova pogodnost je proširena i na određene zemlje šengenskog područja, što omogućava građanima Srbije da istražuju različite regije unutar EU i učestvuju u različitim aktivnostima širom EU bez potrebe za vizom. Ovaj aspekt značajno povećava interesovanje za sticanje srpskog državljanstva jer omogućava olakšano kretanje unutar najvećeg dela Evrope. Bezvizni boravak do 90 dana doprinosi ukupnim prednostima koje srpsko državljanstvo pruža, čineći ga privlačnom opcijom za one kojima je bitna međunarodnu pokretljivost i povezanost unutar EU.

Da li je srpskim državljanima neophodna viza za ulazak u SAD?

Građani Srbije trenutno nemaju mogućnost ulaska u Sjedinjene Američke Države (SAD) bez vize, bilo u turističke, bilo u poslovne svrhe. Obavezni uslov za građane Srbije koji žele da uđu u SAD je pribavljanje vize B1/B2.

Poslednjih godina učinjeni su značajni napori da se pojednostavi proces podnošenja zahteva za vizu za građane Srbije. Uvođenje onlajn zakazivanja termina u najbližoj američkoj ambasadi ili konzulatu predstavlja značajno poboljšanje u ovom pogledu. Nakon što prvi put dobiju vizu za SAD, državljani Srbije svaki naredni zahtev podnose potpuno online, bez obaveze fizičkog prisustva.

Ova unapređenja predstavljaju dobar pomak u pravcu jednostavnijeg procesa apliciranja za građane Srbije koji se suočavaju s kompleksnostima dobijanja i obnavljanja viza za Sjedinjene Američke Države.

Kako do državljanstva Republike Srbije?

Sticanje srpskog državljanstva regulisano je Zakonom o državljanstvu Republike Srbije (u daljem tekstu: zakon), po kome se državljanstvo stiče na četiri osnovna načina:

 1. Poreklom
 2. Rođenjem na teritoriji Republike Srbije
 3. Prijemom u državljanstvo
 4. Na osnovu međunarodnih ugovora

 

Najuobičajeniji način sticanja državljanstva je putem porekla, pri čemu mesto rođenja služi kao dodatni kriterijum. Nasuprot tome, sticanje državljanstva na osnovu međunarodnih ugovora nije uobičajena metoda i obično je povezano sa situacijama koje uključuju promene državnih granica. Ovaj pristup zavisi od toga na koji način su definisani odnosi u pogledu državljanstva između dve zemlje.

Kada je reč o prijemu stranih državljana u državljanstvo, Zakon propisuje ispunjenost određenih preduslova koji se odnose na odobrenje stalnog boravka u Srbiji, u skladu sa propisima koji regulišu kretanje i boravak stranaca.

Pored prethodno navedenih, strani državljanin mora da ispunjava i sledeće uslove:

 1. da je navršio 18 godina života i da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;
 2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u državljanstvo Republike Srbije;
 3. da je do podnošenja zahteva najmanje tri godine neprekidno imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije;
 4. da podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

 

Važno je napomenuti da se uslov za otpust od prethodnog državljanstva smatra ispunjenim ako je zahtev podnelo lice bez državljanstva ili ako se dokaže da će, po zakonu zemlje svog državljanstva, otpust automatski dobiti prijemom u državljanstvo Republike Srbije

Štaviše, Zakon nudi rešenje u slučajevima kada strana država ne dozvoljava otpust iz državljanstva ili postavlja uslove koje stranac ne može da ispuni. U takvim slučajevima dovoljno je da podnosilac zahteva pri sticanju državljanstva Republike Srbije podnese izjavu o odricanju od stranog državljanstva.

Rođenje na teritoriji Republike Srbije

Pored ovih opštih uslova, Zakon predviđa i nekoliko pogodnosti za strance koje se tiču rođenja na teritoriji Republike Srbije i sklapanja braka sa državljaninom Srbije.

Na primer, stranac rođen na teritoriji Republike Srbije može biti primljen u državljanstvo Republike Srbije ako je do podnošenja zahteva za prijem najmanje dve godine neprekidno boravio na teritoriji Republike Srbije i ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

U slučajevima kada se zahtev za prijem u srpsko državljanstvo zasniva na sklapanju braka sa državljaninom Srbije, pogodnost je mogućnost da stranac koji je u braku sa državljaninom Republike Srbije, ili čiji je brak u Srbiji registrovan najmanje tri godine, a kome je odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji može biti primljen u državljanstvo Republike Srbije ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

Posebno povoljni uslovi za sticanje državljanstva navedeni su u članu 23, stav 1 Zakona, prema kome pripadnici srpskog naroda i njihovi potomci koji Srbiju smatraju svojom zemljom porekla, imaju pravo na pojednostavljenu proceduru. Naime, u tom slučaju boravak u Srbiji ili odricanje od drugih državljanstava nisu obavezni. Za pripadnike srpskog naroda koji žive izvan Republike Srbije, osnovni uslov za sticanje državljanstva jeste dokazivanje srpskog porekla. Dodatno, ispunjavanje uslova kao što su punoletstvo i pismena izjava kojom priznaju Srbiju kao svoju zemlju je od suštinskog značaja. Za detaljnije informacije o procesu sticanja državljanstva Srbije, istražite naš prethodni blog.

Koliko brzo mogu dobiti srpsko državljanstvo?

Vremenski okvir za dobijanje državljanstva Republike Srbije može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući i konkretan put koji odaberete. Generalno, proces traje nekoliko meseci: Evo nekoliko ključnih razmatranja:

 1. Državljanstvo po poreklu: Ako ispunjavate uslove za državljanstvo po poreklu, proces bi mogao biti relativno brz, obično u roku od nekoliko meseci.
 2. Prijem u državljanstvo: Za one koji se odluče za redovnu naturalizaciju, rok se može produžiti jer uključuje ispunjavanje zahteva u pogledu boravka i drugih uslova.
 3. Posebna odluka vlade: Vremenski rok za dobijanje državljanstva po ovom osnovu obično traje nekoliko meseci.

 

Stvarno trajanje zavisi od specifičnih okolnosti vašeg slučaja.

Da li moram da se odreknem drugog državljanstva?

Sticanje državljanstva Srbije obično ne zahteva odricanje od vašeg postojećeg državljanstva (ili državljanstava). Srbija prati globalni trend priznavanja i dozvoljavanja dvostrukih ili višestrukih državljanstava. Ova fleksibilnost Vam omogućava da uživate u pogodnostima srpskog državljanstva a da istovremeno zadržite prava i privilegije vašeg originalnog državljanstva.

Sticanje srpskog državljanstva putem procesa prijema podrazumeva odricanje od svakog drugog državljanstva koje posedujete, prema propisanom zahtevu.

S druge strane, put ka sticanju srpskog državljanstva za potomke pripadnika srpskog naroda je fleksibilniji i ne zahteva odricanje od njihovog trenutnog državljanstva. Ova razlika odražava nijansirane uslove koji zavise od konkretnog osnova za sticanja državljanstva, pri čemu je srpskim potomcima omogućeno da zadrže dvojno državljanstvo ako to žele.

Da li Srbija ima program za sticanje državljanstva po osnovu ulaganja?

Iako Srbija nema formalni program za sticanje državljanstva na osnovu investicije, ona nudi mogućnost sticanja državljanstva posebnom odlukom vlade. Ova posebna odluka se često donosi za pojedince koji daju značajan doprinos Republici Srbiji, kao što su značajna ulaganja.

Ako razmišljate o dobijanju državljanstva Srbije kroz značajan doprinos, kao što je značajna investicija, ključno je napomenuti da je svaki slučaj jedinstven. Odluka se donosi od slučaja do slučaja, a faktori kao što su veličina investicije i njen uticaj na srpsku privredu će verovatno biti uzeti u obzir. Više detalja možete pronaći u našem tekstu na temu dobijanja srpskog državljanstva kroz investicije.

Otvaranje novih horizonata – dobijanje državljanstva Srbije

Srpsko državljanstvo je odlična opcija u današnjem svetu globalnih veza. Srbija svojom bogatom istorijom i strateškim značajem privlači sve one koji traže drugi pasoš.

Bilo da ste zainteresovani za putovanje u EU, uživanje u pogodnostima bezviznog režima, ili razumevanje fleksibilnih pravila o posedovanju više od jednog državljanstva, Srbija ima šta da Vam ponudi. Njen uspon na 36. mesto na globalnoj rang listi pasoša odražava njen sve bolji globalni položaj.

Različiti osnovi za sticanje državljanstva, kao što su poreklo, prijem ili posebna odluka vlade, zadovoljavaju različite potrebe. Napori Srbije da pojednostavi procese pribavljanja viza i jedinstvene pogodnosti koje nudi svojim državljanima doprinose njenoj atraktivnosti. Ukratko, srpsko državljanstvo kombinuje istoriju, pogodnosti i strateške prednosti, što ga čini privlačnim izborom za one koji istražuju dvojno državljanstvo i globalne mogućnosti.

Slični blogovi

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.