2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Boravak i viza za ruske državljane u Srbiji

22/09/2022

U XXI veku odigralo se  mnogo važnih događaja, međutim, u proteklih nekoliko meseci, goruća tema koja je pobudila veliko interesovanje u javnosti, svakako se tiče situacije u Ukrajini.

Otkako je otpočeo sukob u Ukrajini građani Ruske Federacije (u daljem tekstu: Rusija) suočavaju se sa sve većim izazovima. Prvo im je imovina u nekim stranim zemljama zaplenjena, a sada se ruski građani suočavaju čak i sa zabranom ulaska u većinu evropskih zemalja. Stoga možemo pretpostaviti da je odluka o tome da li emigrirati i u koju zemlju, postala izuzetno važna za veliki broj ruskih državljana.  S obzirom na tu činjenicu, verujemo da bi Vam bilo od izuzetne koristi da saznate koji uslovi u pogledu ulaska u zemlju i viznog režima važe za građane Rusije koji nameravaju da putuju u evropske zemlje.

Već smo odgovorili na neka od najčešće postavljanih pitanja ruskih građana koji se sele u Srbiju, a sada ćemo navesti uslove u pogledu ulaska u zemlju i važećeg viznog režima, kao i druge relevantne informacije o doseljavanju u Evropu i Srbiju.

Kakvi uslovi važe za ruske državljane koji imigriraju u Evropsku uniju (EU)?

Uopšteno govoreći, situacija nije svetla, bar ne sa ovog aspekta i u ovom trenutku. Evropska komisija je predložila potpuno obustavljanje[1] Sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije. Kada je ovaj sporazum usvojen 2007. godine, predstavljao je pravni akt koji je omogućavao ruskim državljanima da lakše dobiju vizu za zemlje EU. Ukratko, sporazum je predviđao jeftiniju i bržu proceduru, bez potrebe za podnošenjem celokupne dokumentacije koju državljani drugih država moraju podnositi.

Međutim, kako se situacija u svetu pogoršava, ruski državljani se suočavaju sa još složenijim procedurama za ulazak u zemlje Evropske unije, da ne spominjemo apliciranje za privremeni boravak. Neke od članica EU već su zabranile ruskim državljanima da kao turisti ulaze na njihovu teritoriju.

Na primer, ako je Ivan Ivanov, ruski državljanin, prethodno dobio Šengen vizu[2] za Estoniju, a sada namerava da putuje u Estoniju, njegova Šengen viza više ne važi, i zabranjen mu je ulazak u zemlju. Čak i ako bi želeo da zatraži novu Šengen vizu, to takođe ne bi bilo moguće, pošto Estonija više ne izdaje Šengen vize ruskim državljanima. Slična pravila važe i u Letoniji, Litvaniji, Danskoj, Finskoj, Poljskoj, Češkoj, itd. Letonija čak razmatra mogućnost zabrane ruskim državljanima sa odobrenim privremenim boravkom da to odobrenje privremenog boravka obnove.

Možemo pretpostaviti da bi Ivan Ivanov radije izbegao eventualna ograničenja i neprilike kada odluči da se preseli u neku od evropskih zemalja. Stoga, dozvolite da Vam objasnimo koji uslovi u pogledu ulaska u zemlju i viznog režima važe za državljane Rusije koji razmišljaju o privremenom ili trajnom nastanjenju u Republici Srbiji.

Državljanin ste Rusije? Upoznajte se sa uslovima ulaska u zemlju i dobijanja vize za Republiku Srbiju

Najvažniji činjenica koji treba da imate u vidu jeste da ne morate ispuniti nikakve posebne preduslove u pogledu dobijanja vize da biste ušli u Srbiju! Državljanima Rusije nije potrebna viza za turistički boravak do 30 dana.

Ova posebna povlastica proizlazi iz čvrstih diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije i zaključenih bilateralnih sporazuma između ove dve zemlje. To zaista kategorizuje državljane Rusije kao privilegovane kada je reč o imigracionim procedurama.

Svaki put kada Vi ili članovi Vaše porodice uđete u Srbiju, Vaših 30 dana turističkog boravka počinju ponovo da se broje. To znači da imate dovoljno vremena da odlučite želite li kupiti nekretninu u Srbiji, ili vas zanima osnivanje firme u Srbiji, otvaranje preduzetničke radnje ili radna dozvola u Srbiji. Za šta god od navedenog da se opredelite, steći ćete pravni osnov za dobijanje dozvole za privremeni boravak u Republici Srbiji.

Srbija ima nešto liberalnije propise u pogledu imigracije kada je reč o državljanima Rusije u odnosu na državljane nekih drugih zemalja. Dokaz u prilog toj tvrdnji jeste i činjenica da za ruske državljane važi bezvizni režim, da imaju prava da posluju na srpskom tržištu, kao i da kupe nekretnine bilo koje vrste, osim poljoprivrednog zemljišta. Takve mogućnosti ne važe u odnosu na državljane nekih drugih zemalja. 

Na primer, državljani Kazahstana moraju dobiti vizu za duži boravak (viza D) kako bi aplicirali za privremeni boravak u Srbiji. Mogu ući u zemlju bez potrebe za dobijanjem kratkoročne vize (viza C), međutim, ako planiraju boraviti u Srbiji duže vreme i aplicirati za privremeni boravak, moraju dobiti vizu D.

S druge strane, državljani Indije, Egipta, Nigerije, Pakistana ili Saudijske Arabije moraju dobiti čak i kratkoročnu vizu (viza C) za turistički boravak, a zatim im je potrebna viza D kako bi aplicirali za privremeni boravak.

boravak ruskih državljana u Srbiji

Osim što ruski državljani mogu ući u Srbiju bez vize, oni takođe imaju pravo da osnuju privredno društvo ili preduzetničku firmu, ili se zaposle kod domaćeg poslodavca, a nakon toga, i da steknu isti pravni status koji imaju i preduzetnici i zaposleni koji su srpski državljani. To takođe može biti koristan aspekt koji treba imati na umu u slučaju da se odlučite za preseljenje u Srbiju.

Ivan Ivanov može kupiti stan ili kuću u Srbiji, ili može osnovati firmu i započeti poslovne aktivnosti. Obe opcije predstavljaju osnov za dobijanje odobrenja za privremeni boravak u Srbiji. Takođe, njegova supruga Natalija može i sama aplicirati za privremeni boravak po osnovu spajanja porodice i zaposliti se u Ivanovoj firmi.

Pored toga, u eri pandemije COVID-19, ruski državljani mogu slobodno ući u Srbiju čak i ako nisu vakcinisani, a trenutno se čak ne zahteva ni negativan rezultat PCR testa.[3]

Ako želite da saznate više o drugim aspektima vezanim za nastanjenje u Srbiji ili da se informišete o postupku dobijanja dozvole za privremeni boravak, uvek nas možete kontaktirati. Kada sagledate i analizirate sve uslove za ulazak u zemlju i dobijanje vize za ruske državljane, i odlučite se da dođete u Srbiju, imaćete priliku da se lično uverite zašto toliko stranaca smatra Srbiju odličnim mestom za život i rad.

[1] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_5346

Na ovom linku možete pronaći više jezičkih verzija sporazuma – https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:22007A0517(01)

[2] Šengenska viza je viza za kratkotrajni boravak koja omogućava nosiocu vize da putuje u bilo koju zemlju Šengenskog područja (kao što su zemlje članice EU), u turističke ili poslovne svrhe, za posete do 90 dana. Omogućava nosiocu da ulazi, izlazi i slobodno putuje unutar teritorije Šengenske zone.

[3] https://www.mfa.gov.rs/en/citizens/travel-serbia/covid-19-entry-requirements

Slični blogovi

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.