1 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Bloomberg Adria imenovala Tijanu Žunić Marić kao Predstavnika za zaštitu podataka za Srbiju

21/03/2023

Kompanije HD-Win doo Zagreb, koja stoji iza platforme Bloomberg Adria, imenovala je Tijanu Žunić Marićpartnerku u Advokatskoj kancelariji Žunić, kao Predstavnika za Srbiju za zaštitu podataka tokom marta 2023. godine. Bloomberg Adria je regionalni medij Bloomberg News-a koji pokriva zemlje Jadranske regije, uključujući Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sloveniju, a koji je pokrenut 2022. Godine, a partner Tijana Žunić Marić biće zadužena za poštovanje propisa o zaštiti podataka u Srbiji.

Bloomberg Adria, kao prva multi platforma brend poslovnih vesti za jugoistočnu Evropu, pruža poslovne i finansijske vesti, analize i uvide u realnom vremenu za region, sa fokusom na ekonomiju, finansije, tržišta i politiku. Bloomberg Adria je deo veće Bloomberg Media Group, koja uključuje Bloomberg News, Bloomberg Businessweek i Bloomberg TV, između ostalih medijskih platformi. Sa globalnim prisustvom i reputacijom za tačno i blagovremeno izveštavanje, Bloomberg Adria predstavlja pouzdan izvor poslovnih i finansijskih vesti za poslovnu publiku i investitore širom sveta.

Informacije o predstavniku za zaštitu podataka o ličnosti objavljene su u sklopu Politike privatnosti objavljena na sajtu Bloomberg Adriauključujući informacije za sva zainteresovana kako bi usmerile upite ili ostvarile svoja prava u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti.

Imenovanje Predstavnika za zaštitu podataka u zemlji je od izuzetne važnosti, posebno kada se uzme u obzir kako obrada podataka o ličnosti može uticati na osnovna ljudska prava. Iako je obaveza imenovanja Predstavnika za zaštitu podataka bila pre nekog vremena propisana na evropskom nivou, globalne kompanije su se suočile sa izazovima u primeni člana 27 GDPR-a. Kao rezultat toga, preduzete su konkretne mere za imenovanje pojedinaca koji su specijalizovani za zaštitu privatnosti lica na koje se podaci odnose.

Neispunjenje propisanih obaveza od strane rukovalaca i obrađivača podataka o ličnosti može biti posledica nerazumevanja samih obaveza. Budući da je srpski Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u velikoj meri usvojio odredbe GDPR-a, može se napraviti poređenje između instituta Predstavnika evropskog instituta Lica za zaštitu podataka o ličnosti (DPO). Važno je napomenuti da, iako možda deluju slično, od suštinskog je značaja da se razlikuju ova dva pojmaO razlikama između njih smo prethodno pisali u našem tekstu pod naslovom Šta je Lice za zaštitu podataka o ličnosti, a šta Predstavnik za Srbiju?

velikom broju slučajevarukovaoci i obrađivači koji posluju širom sveta veoma često ne posmatraju Srbiju kao deo Evrope, te u odnosu na nju zanemaruju pravila u pogledu zaštite privatnosti lica na koja se podaci odnose. To može uticati na to da građanima Srbije često mogu biti uskraćena prava čija zaštita mora biti zagarantovana, što negativno utiče na pravnu sigurnost i vladavinu prava. Neispunjenje propisanih obaveza od strane rukovalaca podacima može dovesti do negativnih posledica, poput prekršajnih kazni, koje, iako možda neće imati uticaj na finansijsku stabilnost velikih kompanija, sigurno nose značajan reputacioni rizik. Iz tog razloga, svi subjekti na koje se odnosi obaveza da imenuju Predstavnika za Srbiju bi trebalo da se usklade sa zakonom i na taj način omoguće građanima da ostvare svoja prava u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti.

Imenovanje Tijane Žunić Marić usledilo je nakon što je Tijana prethodno imenovana kao Predstavnik za Srbiju za kompaniju eSky, kao i Lice za zaštitu podataka u kompaniji Lesnina SKao vodeća advokatska kancelarija u oblasti zaptite privatnosti i podataka o ličnostikoja je kontinuirano priznata i nagrađivana od strane ugledne međunarodne organizacije za rangiranje advokata Who’s Who Legal, velika nam je čast  da podelimo vest zbog imenovanja partnera Tijane Žunić Marić radujemo se nastavku dalje uspešne saradnje u ovoj oblasti.

Slični blogovi

1 min čitanja

Zunic Law

14/06/2019

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.