1 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Tim Zunic Law odneo pobedu u sporu za nelojalnu konkurenciju

12/05/2021

Početkom ovog meseca, Privredni apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu i odlučio u korist našeg klijenta Petroprocess u sporu koji se vodio zbog nelojalne konkurencije usled sličnosti poslovnog imena.

Postupak koji je pokrenut početkom 2018. godine, dobio je uspešan epilog, s obzirom da je sud utvrdio je da je zbog identičnih naziva privrednih subjekata, došlo do zabune na tržištu, zbog čega je tuženoj strani zabranjena upotreba dela naziva u vidu reči „Petroprocess“ u svom poslovnom imenu.

Presuda doneta u ovom sporu je posebno značajna kako sa aspekta zaštite intelektualne svojine, tako i sa aspekta nelojalne konkurencije.

Naime, trgovačko ime se smatra delom industrijske svojine u skladu sa članom 8 Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, o čemu smo pisali u posebnom blogu. Međutim, domaće pravo i sudska praksa potpuno zanemaruju ovaj aspekt poslovnog imena što je vidljivo kako iz materijalnih propisa koji regulišu ovo pitanje, tako i iz propisane nadležnosti suda. Kako se sporovi povodom zaštite poslovnog imena vode pred sudovima nadležnim u skladu sa opštim propisima, a ne pred posebno nadležnim Privrednim sudom u Beogradu (odnosno Višim sudom u Beogradu) koji rešava sporove u vezi zaštite intelektualne svojine, jasno je da još uvek postoji nedovoljno razumevanje i pravna zaštita ovog aspekta poslovnog imena.

Sa druge strane, nelojalna konkurencija je sveprisutna na tržištu, ali i dalje postoji nedostatak sudske prakse koja govori o njoj. Upravo je još jedan značaj navedene presude što prepoznaje upotrebu sličnih poslovnih imena kao nelojalnu konkurenciju, pružajući pravnu zaštitu privrednim subjektima na tržištu i omogućavajući poštenu tržišnu utakmicu.

Na kraju, u postupku je potvrđeno da ideje, kao i reči, ne mogu biti predmet zaštite intelektualne svojine, a koje pravilo je davno ustanovljeno u praksi članica EU.

Tijana Žunić Marić, advokat i partner u Advokatskoj kancelariji Žunić, koja je predvodila tim koji je zastupao Petroprocess je kratko prokomentarisala:

„Bilo je zadovoljstvo zastupati Petroprocess u ovom postupku.

U potpunom odsustvu sudske prakse i sa pozivanjem na stranu praksu, u uslovima u kojima postupa sud koji nije specijalizovan za suđenje u sporovima povodom zaštite intelektualne svojine, sam postupak je bio veliki izazov.

Ponosni smo što smo na ovaj način učestvovali u stvaranju nove sudske prakse i utabali put zaštite drugim privrednim subjektima na tržištu koji se suočavaju sa problemima nelojalne konkurencije.“

Slični blogovi

3 min čitanja

Tijana Žunić Marić

07/10/2020

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.