Uvedena mogućnost online apliciranja za Vizu D za Srbiju radi zapošljavanja

Viza D za Srbiju, Visa D Serbia

Republika Srbija je poslednjih godina ubrzano krenula u sferu digitalizacije, te iz godine u godinu uvodi nove platforme u funkcionisanju organa uprave, na svom putu ka potpunoj digitalizaciji ovog sektora.

Tako, već odavno funkcionišu digitalne platforme eUprava, eInspektor, a od nedavno i ePlati, koje sve imaju za cilj da ubrzaju i olakšaju procedure, koje su od građana ranije zahtevale utrošak mnogo više vremena nego što je to rezultat opravdavao. Međutim, kako svojim građanima, Republika Srbija uporedo i strancima olakšava pristup organima uprave u Republici Srbiji, pa i sam dolazak i rad u zemlji.

U tom cilju Zakon o strancima je izmenama 2018. godine uveo novu vrstu vize, a to je viza za duži boravak po osnovu zapošljavanja (viza D radi zapošljavanja). U našem tekstu o olakšanom procesu zapošljavanja i boravka stranaca, objasnili smo da je cilj ove vize da omogući rad u Srbiji strancima koji nameravaju da borave u Srbiji po tom osnovu do 180 dana. S druge strane, u slučaju da taj rad i boravak traju duže, svaki stranac mora da aplicira za privremeni boravak i radnu dozvolu za duži period.

Nakon toga, ministar unutrašnjih poslova je 30.12.2020. godine doneo, Pravilnik o bližim uslovima za podnošenje zahteva za odobrenje privremenog boravka elektronskim putem, o čemu smo takođe prethodno pisali u vestima. Iako je se elektronskom prijavom za privremeni boravak trebalo da se krene od 01.04.2021. godine, početak primene ovog pravilnika je ipak odložen, usled nepostojanja tehničkih uslova.

Međutim, ovo nije pokazatelj toga da je sa digitalizacijom u Srbiji stalo. Ministarstvo spoljnih poslova i Kancelarija za IT i eUpravu nedavno su predstavili funkcionisanje elektronske prijave za vizu za duži boravak, vizu D, radi zapošljavanja. Naime, uvedena je mogućnost da se stranci online prijave za vizu i na taj način, istovremeno, dobiju i vizu D i radnu dozvolu trajanja do 180 dana za Republiku Srbiju.

Ovo je omogućeno na taj način što stranac može, putem portala eKonzulat da podnese zahtev za vizu za duži boravak radi zapošljavanja. Prijava je jednostavna, jer omogućava registraciju i formiranje naloga stranke samo putem emaila i odabira šifre. Putem kreiranog naloga, stranac popunjava formular sa osnovnim ličnim podacima, podacima o putnoj ispravi i osnovu prijave, nakon čega dobija i instrukcije za plaćanje administrativne takse.

Odmah po apliciranju, zahtevu za vizu dodeljuje se identifikacioni broj, pozivom na koji poslodavac iz Srbije odmah, takođe elektronskim putem, može Nacionalnoj službi za zapošljavanje da podnese zahtev za izdavanje radne dozvole u trajanju do 180 dana.

Najnovije:

NEWSLETTER

Budite u toku sa najvažnijim informacijama