2 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Uvedena mogućnost online apliciranja za Vizu D za Srbiju radi zapošljavanja

09/05/2022

Republika Srbija je poslednjih godina ubrzano krenula u sferu digitalizacije, te iz godine u godinu uvodi nove platforme u funkcionisanju organa uprave, na svom putu ka potpunoj digitalizaciji ovog sektora.

Tako, već odavno funkcionišu digitalne platforme eUpravaeInspektor, i ePlati, koje sve za cilj imaju da ubrzaju i olakšaju procedure, koje su od građana ranije zahtevale utrošak mnogo više vremena nego što je to bilo potrebno. Međutim, kako svojim građanima, Republika Srbija uporedo i strancima olakšava pristup organima uprave u Republici Srbiji, pa i sam dolazak i rad u zemlji.

U tom cilju Zakon o strancima je izmenama 2018. godine uveo novu vrstu vize, a to je viza za duži boravak po osnovu zapošljavanja (viza D radi zapošljavanja). U našem tekstu o olakšanom procesu zapošljavanja i boravka stranaca, objasnili smo da je cilj ove vize da omogući rad u Srbiji strancima koji nameravaju da borave u Srbiji po tom osnovu do 180 dana. S druge strane, u slučaju da taj rad i boravak traju duže, svaki stranac mora da aplicira za privremeni boravak i radnu dozvolu za duži period.

Nakon toga, ministar unutrašnjih poslova je 30.12.2020. godine doneo Pravilnik o bližim uslovima za podnošenje zahteva za odobrenje privremenog boravka elektronskim putem, o čemu smo takođe prethodno pisali . Iako je sa postupkom podnošenja zahteva za privremeni boravak elektronskim putem trebalo da se krene od 01.04.2021. godine, početak primene ovog pravilnika je ipak odložen, usled nepostojanja tehničkih uslova, da bi se krajem 2021. godine aktivno počeo primenjivati.

Ministarstvo spoljnih poslova i Kancelarija za IT i eUpravu od maja 2021. godine predstavljaju mogućnost elektronske prijave za vizu za duži boravak na osnovu zapošljavanja (“vizu D”). Naime, uvedena je mogućnost da se stranci online prijave za vizu i na taj način, istovremeno, dobiju i vizu D i radnu dozvolu trajanja do 180 dana za Republiku Srbiju.

Pristupom na portal eKonzulat stranac može da podnese zahtev za vizu za duži boravak radi zapošljavanja. Prijava je jednostavna, jer omogućava registraciju i formiranje naloga stranke samo putem emaila i odabira šifre. Putem kreiranog naloga, stranac popunjava formular sa osnovnim ličnim podacima, podacima o putnoj ispravi i osnovu prijave, nakon čega dobija i instrukcije za plaćanje administrativne takse.

Odmah po apliciranju, zahtevu za vizu dodeljuje se identifikacioni broj, pozivom na koji poslodavac iz Srbije odmah, takođe elektronskim putem, može Nacionalnoj službi za zapošljavanje da podnese zahtev za izdavanje radne dozvole u trajanju do 180 dana.

Slični blogovi

4 min čitanja

Tijana Žunić Marić

04/06/2022

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.