1 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

AK Žunić na temu „Zaštita poverljivosti i zaštita podataka o ličnosti u IT sektoru“ u NTP Čačak

04/04/2019

Na poziv Naučno tehnološkog parka Čačak, Tijana Žunić Marić, partner u Advokatskoj kancelariji Žunić je 01. aprila 2019. godine u okviru programa „Serbian Digital Week”, održala predavanje na temu „Zaštita poverljivosti i zaštita podataka o ličnosti u IT sektoru” u Domu kulture u Čačku.

Naučno tehnološki park Čačak je u okviru nacionalnog programa „Serbian Digital Week” organizovao niz događaja koji su imali za cilj da upoznaju zainteresovane učesnike o savremenim trendovima i mogućnostima u informacionim tehnologijama, kao i da približe zakonsku regulativu iz oblasti informacionih tehnologija.

Tokom interaktivnog predavanja, advokat Tijana Žunić Marić pričala je o zaštiti poverljivosti i zaštiti podataka o ličnosti sa pravne strane i kroz praktične primere iz prakse približila ove dve teme predstavnicima IT kompanija, privrede, društvenih organizacija, kao i predstavnicima akademskih i vladinih institucija iz Centralne Srbije.

Prvi deo predavanje bio je posvećen poverljivim informacijama i značaju čuvanja poslovne tajne, tipičnim greškama prilikom sastavljanja i potpisivanja ugovora o poverljivosti informacija, kao i značaju procedura za očuvanje poverljivosti i klauzuli o zabrani konkurencije.

Drugi deo predavanja bio je posvećen pitanjima koja se tiču pravila i primene Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), kao i novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Najveći broj pitanja učesnika tokom i nakon pradavanja upravo se odnosio na dileme i nejasnoće oko primene i usklađivanja procedura sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kao i na teritorijalnu primenu GDPR-a.

Podsećamo da novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti počinje sa primenom 21. avgusta 2019. godine, te je neophodno što pre edukovati predstavnike firmi, kao i zaposlene o novom tretmanu podataka o ličnosti, kao i uskladiti procedure za zaštitu podataka o ličnosti, kako bi se na vreme pripremili i uskladili sa novim Zakonom.

AK Žunić snažno podržava događaje koji imaju za cilj da približe IT pravo i advokatski tim se rado odaziva pozivu na ovakve i slične događaje, te će u narednom periodu nastaviti sa nizom radionica i predavanjima koja se odnose na IT ugovore, zaštitu podataka o ličnosti, kao i ostale oblasti IT prava.

Slični blogovi

Aleksandra Jaćimović

01/04/2024

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.