4 min čitanja

Podeli ovaj članak

Rate this Post

Zašto je Srbija idealno mesto za rudarenje kriptovaluta?

28/06/2023
Why Is Serbia an Ideal Place for Crypto Mining

Da li je rudarenje kriptovaluta i dalje delatnost koju treba obavljati bilo gde iz udobnosti svog doma ili postoje određene države koja su pogodnija za rudarenje od drugih? Sasvim je sigurno da su određene zemlje već prepoznale značaj digitalne imovine, a samim tim i procesa rudarenja.

Ono što bi trebalo da bude ključno svakome ko se bavi ili planira da započne svoj rudarski poduhvat jesu sledeća pitanja:

  • Da li u određenoj državi postoji moderna kripto regulativa?
  • Da li je rudarenje kriptovaluta legalno?
  • Da li moram da rudarim isključivo kao fizičko lice ili mogu to da obavljam kao firma?
  • Kako da smanjim troškove rudarenja?
  • Da li postoji povoljan poreski tretman za rudarenje?

Sve ovo su pitanja od izuzetnog značaja, a tema ovog bloga biće Republika Srbija, zemlja veoma povoljnog regulatornog i poreskog okruženja za rudarenje kriptovaluta i IT industriju u celiniZašto je Srbija dobro okruženje za kripto? Ako bismo najpre konstatovali da je kripto rudarenje potpuno legalno za fizička lica i srpske kompanije, to bi bio samo vrh ledenog brega zašto je Srbija idealno mesto za rudarenje kriptovaluta. O najvažnijim razlozima pišemo u nastavku.

Najpre, šta je rudarenje kriptovaluta?

Rudarenje kriptovaluta, kao što je Bitcoin, je proces kojim se stvaraju i verifikuju nove kripto transakcije u blockchainu. Blockchain je svojevrsni decentralizovani javni registar koji beleži sve transakcije digitalne imovine. Rudari, ili tzv. majneri, igraju ključnu ulogu u održavanju i omogućavanju blockchain mreže.

 

Rudari igraju ključnu ulogu u verifikaciji kripto transakcija koristeći svoju računarsku snagu. Oni su zapravo infrastruktura koja omogućava samoj blockchain tehnologiji da funkcioniše, a njenim korisnicima da obavljaju transakcije. Koristeći računarsku snagu i električnu energiju, rudari se bave rešavanjem matematičkih problema koji su u pozadini svih transakcija.

Rudarenje digitalne imovine zasniva se na kriptografskom algoritmu koji se koristi za rešavanje kompleksnih matematičkih problema. U slučaju Bitcoina, algoritam se naziva “Proof-of-Work” (dokaz o radu) i koristi se za verifikaciju transakcija između pošiljaoca i primaoca Bitcoina.

Sve kripto transakcije se grupišu u tzv. blokove. Dakle, svaki blok sadrži skup transakcija koje čekaju da budu verifikovane, to jest izvršene. Nakon što blok bude verifikovan, on biva povezan na mreži sa prethodnim verifikovanim blokom, odnosno izvršenim kripto transakcijama. Tako, sve transakcije koje su se ikada desile zapravo predstavljaju jedan povezani istorijski lanac kripto transakcija, zbog čega i naziv „Blockchain“, odnosno „Lanac blokova“.

Kako se verifikuju blokovi?

Kada rudar pronađe rešenje za određeni matematički problem, on ga prosleđuje mreži kako bi ga drugi članovi verifikovali. Ostali članovi potvrđuju tačnost rešenja i valjanost bloka transakcija. Potom, dobijamo verifikovan blog. Kada se blok uspešno verifikuje, on se trajno beleži u blockchain-u kao deo istorijske baze svih transakcija.

Važno je razumeti da rudarenje digitalne imovine predstavlja proces u kojem rudari koriste svoju računarsku snagu i električnu energiju za rešavanje složenih matematičkih problema. Što se veća računarska snaga koristi, složeniji su matematički problemi koji se rešavaju, ali i mogućnosti uspešnog rešavanja bloka. Sa druge strane, što je više kompjuterskog rada uloženo, veći su i troškovi tog rada.

Koji je motiv rudara da rade sve ovo?

Motiv rudara jeste „iskopavanje“, odnosno sticanje nove jedinice digitalne imovine! Nakon što je blok verifikovan rešavanjem složenih matematičkih jednačina od strane rudara, rudar koji je rešio problem dobija nagradu u obliku nove digitalne imovine. Na primer, kod rudarenja Bitcoin-a, rudar dobija određeni broj novih Bitcoina kao nagradu za svoj rad. Nakon toga što određeni rudar stekne nagradu, ceo proces kreće iznova i rudari ponovo nastoje da pruže uslugu računarskog potvrđivanja transakcija kako bi verifikovali sledeći blok i dobili svoju nagradu.

S obzirom na to da je rudarenje duži niz godina poznato, te da je kripto revolucija odavno uzela maha, važno je napomenuti da je rudarenje digitalne imovine postalo veoma konkurentno, te da zahteva velike resurse. Ovi resursi podrazumevaju moćne računare ili specijalizovanu opremu za rudarenje, kao i potrošnju velike količine električne energije. Ono što je takođe od značaja jeste činjenica da razne kriptovalute koriste različite algoritme za potvrđivanje blokova od strane korisnika u mreži, što može uticati na same troškove proces rudarenja.

Da li je rudarenje legalno u Srbiji?

Ukratko, rudarenje je potpuno legalno! Srbija je jedna od zemalja koja je regulisala kripto imovinu, to jest virtuelne valute i digitalne token posebnim zakonom. Zakon ima za cilj regulisanje modernih tehnologija zasnovanih na blockchain-u, kao i regulisanje poslovanja pružaoca usluga u vezi sa digitalnom imovinom. Pored krovnog zakona, poreska materija je takođe osvežena novim pravilima o oporezivanju digitalne imovine. Tako, postoje posebna pravila o oporezivanju kripto imovine fizičkih lica, kao i pravila o oporezivanju pravnih lica kod digitalne imovine.

Dakle, Srbija je donela sveobuhvatni zakonodavni okvir koji, pored opštih pitanja kao što je pojam i vrste digitalne imovine detaljno reguliše i mnoga druga pitanja od značaja za poslovanje u vezi sa digitalnom imovinom.

Jedna od najznačajnijih stvari jeste u tome što je pojam rudarenja digitalne imovine definisan zakonom i eksplicitno uređen kao slobodan. Zašto je ovo značajno? Ovo je odlična vest za rudare iz tog razloga što je obavljanje delatnosti rudarenja u Srbiji dozvoljeno u skladu sa opštim pravilima poslovanja. Stoga, ovu delatnost mogu obavljati slobodno kako fizička, tako i pravna lica, te ne postoje drugi specifični uslovi koji moraju biti ispunjeni.

Zašto rudariti u Srbiji? – najvažniji razlozi

Rudarenje kriptovaluta je postalo jedno od najtraženijih poslovnih poduhvata u svetu, a Srbija se izdvaja kao destinacija koja pruža izuzetno povoljne uslove za ovu delatnost. Ovo su razlozi zašto je tako.

1. Rudarenje u bilo kom svojstvu

Srbija se ističe po tome što je zakonom ustanovljena mogućnost da se bavite rudarenjem kriptovaluta, bez obzira da li to činite kao pravno lice ili fizičko lice. Ova izuzetna fleksibilnost pruža širok spektar mogućnosti rudarima. S obzirom na činjenicu da je rudarenje često zahtevan i skup proces, opcija da se bavite rudarenjem kroz društvo sa ograničenom odgovornošću pruža osnivačima ovih kripto rudarskih kompanija garancije ograničene odgovornosti.

Naime, osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću (DOO) omogućava vam da odvojite vaše lične finansije od poslovnih aktivnosti rudarenja. To znači da ste ograničeni odgovornošću samo na iznos kapitala koji ste uložili u DOO, dok vaša lična imovina ostaje odvojena.

Sa druge strane, ako se odlučite za rudarenje kao fizičko lice, i dalje imate mogućnost da samostalno upravljate svojim rudarskim operacijama. Ova opcija može biti pogodna za pojedince koji žele imati potpunu kontrolu nad svojim rudarskim poslovanjem, bez osnivanja kompanije. Vaši prihodi od rudarenja kao fizičko lice biće obuhvaćeni vašim ličnim poreskim obavezama.

U oba slučaja, pravno lice ili fizičko lice, Srbija vam pruža mogućnost da se angažujete u rudarenju kriptovaluta na način koji najbolje odgovara vašim potrebama i ciljevima.

2. Niski troškovi osnivanja i poslovanja kompanija

Jedna od glavnih prednosti rudarenja kriptovaluta u Srbiji jesu i niski troškovi osnivanja i poslovanja kompanija. Troškovi osnivanja kompanija su relativno niski, a postupak osnivanja firme se obavlja online, što omogućava brz i lak start za preduzetnike, male i srednje kompanije, ali kao i samostalne frilensere.

Važno je napomenuti i da je poreski tretman poreza na dobit pravnih lica u Srbiji povoljniji u poređenju sa većinom drugih zemalja koje možda razmatrate kao poslovne destinacije.

3. Dobra infrastruktura i snabdevanje

Pored toga, Srbija se može pohvaliti izvrsnom infrastrukturom i pouzdanim energetskim sistemom. Električna energija je stabilna i među najjeftinijima u Evropi[1], što je od ključne važnosti za kontinuiran rad rudarskih mašina koje zahtevaju neprekidno snabdevanje energijom. Osim toga, blaga klima u Srbiji pruža idealne uslove za korišćenje solarnih panela, što omogućava rudarima da iskoriste obnovljive izvore energije i dodatno smanje svoje troškove.

Dobra infrastrukturna povezanost u zemlji može biti od velikog značaja ako se započinjanje rudarenja planira u unutrašnjosti zemlje. Razlog za započinjanje kripto biznisa u unutrašnjosti može biti relativno niska cena nekretnina u poređenju sa drugim evropskim zemljama.

4. Smanjivanje troškova snabdevanjem iz obnovljivih izvora energije

Ukoliko se niskoj ceni nepokretnosti, i dobroj infrastrukturi pridoda i mogućnost instalacije solarnih panela, onda ovaj način poslovanja predstavlja pravu šansu za zainteresovane rudare!

Naime, bilo da nameravate da poslujete kao pravno ili fizičko lice, domaće zakonodavstvo je u duhu zelene agende usvojilo brojne moderne propise o zelenoj energiji. Recimo, u slučaju da želite da rudarite kao fizičko lice i smanjite troškove električne energije tako što ćete svoj poslovni poduhvat finansirati delimično iz obnovljivih izvora energije, na raspolaganju Vam stoji mogućnost tzv. prozjumera (eng. „prosumer“).

Prozjumer može biti bilo koje fizičko lice ili domaćinstvo koje troši električnu energiju, ali koje ujedno učestvuje u proizvodnji električne energije, recimo, instalirajući solarne panele. Na ovaj način, rudar ima mogućnost da direktno utiče na potrošnju električne energije, tako što će svoj račun za struju umanjiti onoliko koliko električne energije proizvedu solarni paneli koje instalira.

5. Obrazovni kadar i IT industrija

Srbija ima visokokvalifikovane stručnjake u mnogim oblastima, uključujući stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija, koji mogu pružiti podršku i stručno znanje potrebno za kripto biznis. Ovaj trend je iz godine u godinu rastući, te se očekuje još veće prisustvo IT stručnjaka koji razumeju koncepte rudarenja i drugih modernih informacionih tehnologija, čime se početna investicija ili preseljenje biznisa u Srbiju može višestruko isplatiti u budućnosti.

 

Visokokvalifikovani stručnjaci prate potrebe razvijene IT industrije u zemlji. Srbija ima razvijenu informaciono-tehnološku industriju i veliki broj kompanija koje su specijalizovane kako za IT usluge uopšte, tako i za razne druge delatnosti koje uključuju kripto.

6. Razvijena svest o kripto-u

Ono što čini rudarenje kriptovaluta u Srbiji posebno atraktivnim je živa kripto zajednica i podrška u razvoju blockchain tehnologija. U zemlji postoje brojni događaji, meetupi i konferencije koje okupljaju stručnjake i entuzijaste iz ove oblasti.

Ova dinamična zajednica pruža mogućnost za razmenu znanja, umrežavanje i saradnju sa drugim profesionalcima. Povezivanje sa istomišljenicima u industriji donosi nove ideje, inspiraciju i podršku u rastu i unapređenju rudarskog poslovanja.

7. Licencirane kripto menjačnice

Ukoliko ste rudar koji namerava da zameni svoju digitalnu imovinu za tzv. FIAT valutu ili drugu digitalnu imovinu, u Srbiji to možete učiti preko jedno od licenciranih kripto menjačnica.[2]

Korišćenje usluga licenciranih kripto menjačnica daje veću pravnu sigurnost i pravni osnov za kripto njihovim korisnicima, te je ovo još jedan od pluseva koje Srbija nudi kako rudarima, tako i svim drugim vlasnicima kriptovaluta.

8. Poreske olakšice i podsticaji

Srbija se ističe kao zemlja koja kontinuirano uvodi brojne poreske olakšice i subvencije koje se odnose kako na domaće, kao i za strane državljane.

Ovi podsticaji obuhvataju raznovrsne povlastice, kao što su poreska oslobođenja za digitalne nomade, smanjenje poreza na godišnji dohodak za mlađe od 40 godina, kao i brojne druge olakšice i opcije finansiranja kompanija kroz digitalnu imovinu. Dodatno, kako za fizička lica tako i za pravna lica, postoji mogućnost oslobođenja od plaćanja poreza na kapitalnu dobit ukoliko se sredstva ostvarena prodajom digitalne imovine, poput kriptovaluta i digitalnih tokena, unesu u osnovni kapital društva.

Kada postanete poreski rezident Srbije, otvara se mogućnost za sticanje mnogih drugih prava i pogodnosti koje su već bile dostupne kompanijama koje su poslovale u Srbiji u prethodnim godinama. Detaljnije informacije o ovim i drugim povlasticama mogu se pronaći na našem blogu koji pruža sveobuhvatan pregled poreskih olakšica u Srbiji.

9. Jednostavna procedura za pribavljanje dozvole za privremeni boravak u Srbiji

Ukoliko ste stranac, a razmatrate preseljenje u Srbiju, imamo odlične vesti za vas! U Srbiji je propisan veliki broj osnova za odobrenje privremenog boravka i rad u zemlji. Neki od najpopularnijih osnova jesu rad, zapošljavanje, obavljanje privredne ili druge profesionalne delatnosti, školovanje ili učenje srpskog jezika, studiranje, stručna specijalizacija, spajanje porodice, vlasništvo nad nepokretnošću u Republici Srbiji i drugo.

Bilo da želite da boravak steknete preko osnivanja firme ili preduzetničke radnje ili želite da kupite nepokretnost, na raspolaganju Vam stoji jednostavna procedura pribavljanja boravišne, a potom i radne dozvole.

Takođe, najavljene izmene Zakona o strancima u Republici Srbiji će od 2024. godine dodatno olakšati uslove za sticanje privremenog boravka. Tako, neke od prednosti će se sastojati u jedinstvenoj procedure pribavljanja boravka i radne dozvole, kao i na produženju ovih dozvola sa dosadašnje jedne na tri godine važenja[1].

Sve ovo je od velikog značaja ukoliko nameravate da osnujete kripto kompaniju, ili u slučaju da želite da kupite nepokretnost u kojoj biste započeli poduhvat rudarenja digitalne imovine. Dobra vest je da po oba ova osnova možete steći privremeni boravak u Srbiji.

Srbija se ističe kao zemlja koja pruža povoljno okruženje za rudarenje kriptovaluta. Fleksibilnost u obavljanju ove delatnosti, niske poslovne troškove, stabilnu infrastrukturu i podršku kripto zajednice čine Srbiju primamljivom destinacijom za rudare kriptovaluta. Uz mogućnost korišćenja obnovljivih izvora energije poput solarnih panela, Srbija otvara vrata profitabilnog i održivog rudarenja digitalne imovine.

Slični blogovi

3 min čitanja

Tijana Žunić Marić

06/03/2024

Najnoviji blogovi

Niste sigurni odakle da krenete?

Ukoliko niste sigurni koji je prvi korak, zakažite konsultacije sa jednim od naših stručnjaka.

techlawafficiendo

privacywhisperer

cryptobuddy

evegreen

Ovo nije samo još jedan newsletter

Zaboravite dosadne pravničke analize i teoriju.
Saznajte za rokove i primajte vesti koje zaista pomažu vašem poslovanju.